Buiken

Gallerij

klikken voor uitvergroting

3 maanden

79.4 kg


30 november 2006


4 december 2006

4 maanden

80.8 kg


2 januari 2007


2 januari 2007

5 maanden

81.9 kg

De jongens worden een beetje jaloers op mamma's mooie buik!


3 februari 2007

6 maanden

83.0 kg


1 maart 2007

7 maanden

85.0 kg


4 april 2007

Nog zo'n
10 weekjes
en je slaapt in
je eigen bed!


23 april 2007

Op de foto in het zwembad (opening)

 

8 maanden

84.4 kg

10 mei 2007


Gezondheidsplein

Gelre ziekenhuizen

CZ-groep

Vrian


Ook zwanger


Petra van Zomeren
en
Michel Schilder

(Michel is mijn
oude huisgenoot)

Uitgerekend: 26 juli 2007


Pas bevallen


Nienke Janssen
(Vrouw van Nigel, neefje van ons schoonzusje Marthy)

zie website

Uitgerekend: juli 2007

Bevallen: 4 juli 2007


Sandy de Bos
(zwangerschapsgym 2003)

zie website

Uitgerekend: maart 2007

Bevallen 19 december
11 weken te vroeg


Prinses Mxima

zie website

Uitgerekend: april 2007

Bevallen 10 april van 3e dochter Ariane Wilhelmina Mxima Ines

Roepnaam Ariane


Achternichtje Andrinne

zie website

Bevallen 24 april 2007 van
Finn Mika Vijge
3985 gram


de ontwikkeling

6 weken

7 weken

10 weken

11 weken

12 weken

Ongeboren baby`s drukken op de blaas en de buikspieren

14 weken

17 weken

20 weken

22 weken

25 weken

28 weken

30 weken

32 weken

34 weken

36 weken

38 weken

40 weken

 

In mamma's buik

Mijn mammas dagboek tijdens haar
zwangerschap van mij:

Weken: 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 36 - 37 - 38

Buikengallerij


Na 10 zwangerschappen waaronder 9 miskramen besloten we de handdoek in de ring te gooien. Het is welletjes geweest! We hebben een gezonde zoon die voor 10 geldt dus we houden het bij ons ne wonder! Van alle babyspullen een foto gemaakt en op Marktplaats gezet. De verkoop loopt goed. Voor we op vakantie gaan alles er even afgehaald en na de vakantie opnieuw geplaatst. Ik raak het bedje, box, wipstoeltje, kleertjes, hydrofieldoeken, lakens, dekens, rompertjes en zelfs schoentjes met gemak kwijt. Ook van dat typische babyspeelgoed waar een peuter niet meer naar omkijkt zoals ook onze mooie babygym van hout waar we nog zo lang over hebben getwijfeld die aan te schaffen omdat hij zo duur was. Aan de ene kant weemoed om van alles afstand te doen maar aan de andere kant lucht het ook enorm op... een nieuwe start in een nieuwe sportschool, er tegen aan gaan die laatste 10 overbodige kilo's kwijt te raken en van dat kamertje maken we van de opbrengst van de verkoop straks een heel leuk logeerkamertje. Misschien ga ik wel een naaimachine kopen en begin ik wel weer een keer mijn oud stukje opleiding van de Mode & Kleding op te pakken.... daar is zo'n extra kamertje ook zeer voor geschikt! Zal ik een geinig bloemetjesbehangetje gaan uitzoeken? Zo'n typische jaren 70 motiefje???

Maar... o, jee! De "ongi" blijft uit!

Op 2 oktober doet mamma een test: ja hoor... zwanger! Blij? Ja! Voor een moment, tot de herinnering aan 9 terleurstellingen weer boven komen. Dan slaat het om in een stille hoop... stiekem uitrekenen... 1 september + 9 maanden + 7 dagen... 8 juni! Da's een hele andere periode van de zwangerschap van Justus, dus aan al die winterspullen maat 50/56 en zomerspullen maat 68 zal ik toch niets hebben! De verkoop kan gewoon doorgaan. De anders spullen? Ach die verzamelen we wel weer! Mocht het deze keer wel goed gaan dan is het reden genoeg om lekker te gaan shoppen van plezier! Maar nee... nu niet te blij worden... eerst maar even een stap terug op de plaats en afwachten wat de eerste testen gaan uitwijzen.

Donderdag 5 oktober, 4 wk + 6 dg zwanger

Naar de afdeling gynaecologie gebeld of ik bloed mocht laten prikken om de HCG te laten bepalen. Dat mocht niet want dat was een te dure test en ik moest maar met 6 weken een echo komen maken. Ik geloofde niet dat mijn eigen gynaecoloog het daar mee eens zou zijn dus heb ik hem een mailtje gestuurd.

naar boven

5 weken: vrijdag 6 oktober t/m donderdag 12 oktober 2006

Volgens de boekjes: Ziezo, de eerste bouwstenen van je baby zijn ondertussen gelegd. De ruggengraat begint zich nu te vormen en ook de hersenen en het zenuwstelsel zijn al volop in ontwikkeling. Je baby heeft nu zowat de grootte van een rijstkorrel en als je het van dichtbij zou kunnen zien, zou je al een hoofdje en staartje kunnen onderscheiden. Je baby is nu 2mm groot

Vrijdag 6 oktober, 5 wk zwanger

Mijn gynaecoloog schrijft terug: Oei, spannend weer. Natuurlijk laten we HCG bepalen! Laat maandagmorgen even prikken, het aanvraagformulier kan je bij ons secretariaat krijgen (vraag even naar de heer ..., die krijgt een kopie van dit mailtje). Zie je kans om di 10 oktober, 11.00 u, al even langs te komen voor een eerste echo en bespreking van de uitslag van het HCG? Laat de afspraak as vrijdag ook maar even staan. Keep Cool. Fijn, eindelijk iemand gevonden die 100% achter ons staat en er alles aan doet om ons te steunen! Dat was wel even anders in dat achterlijke ziekenhuis in Dordrecht!!! Op internet even opgezocht wat de HCG moet zijn a.s. maandag om een gezonde zwangerschap te hebben: 7.650 - 229.000.... nou het zal mij benieuwen!

Vanmorgen naar de gynaecoloog geweest. Ben zoals verwacht vandaag 5 weken en 4 dagen zwanger. De HCG waarde is gisteren met het bloedprikken bepaald op 16.600. In deze week moet dat tussen de 7.650 en 229.000 liggen dus was ik erg blij met dit getal. Een echo gedaan en er is een embryo te zien van 2,2 mm (klopt ook wat betreft de zwangerschapsduur) en er was zelfs al een hartactiviteit te zien! Alles ziet er dus goed uit maar de arts drukte me nog wel op het hart om nog niet al te blij te zijn gezien mijn historie. Dus een heel piepklein hoeraatje voor dit kind, nu maar hopen dat deze rikketik het blijft doen! Hierbij de echo-foto (zwarte vlek = baarmoeder en vlekje daarin = placenta + embryo):

En een foto van internet hoe het er vergroot uit ziet:

De rest van de week vooral zenuwachtig dat het weer mis gaat. Het duurt lang om 6 dagen te wachten voor een vervolg-echo. Iedere avond met de kippen op stok om mezelf wat extra rust te geven en als je slaapt kun je ook niet te veel nadenken...

naar boven

6 weken: vrijdag 13 oktober t/m donderdag 19 oktober 2006

Volgens de boekjes: Je baby heeft nog geen echt gezicht, wel 2 ogen die ver uit elkaar (bijna zijdelings) staan. Zijn mondje wordt gevormd en in allebei de kaken kunnen we nu reeds de knopjes voor de melktandjes terugvinden.
Kleine knopjes (de ledematen) komen te voorschijn. Eigenlijk lijkt hij nu wel een beetje op een piepklein zeepaardje.
Op het einde van deze week begint het hartje te kloppen en is er een primitieve bloedsomloop aanwezig. Je baby is nu 5 a 6 mm groot.

Zondag 15 oktober 2006, 6 weken en 2 dagen zwanger:

O, jeetje... ik voel me al twee dagen t goed! Heb geen zwangerschapsgevoelens meer... nog een dikke dag wachten voor de tweede echo maar Guido en ik vrezen dat het niet goed zit. We nemen er geestelijk al afscheid van. We zullen morgen zien of onze gevoelens worden bevestigd of dat we door al die slechte ervaringen "beren op de weg" zien... alhoewel... mijn gevoel heeft tot nu tot altijd geklopt, ben d'r erg bang voor! (zucht!)

Maandag 16 oktober 2006, 6 weken en 3 dagen zwanger

Het uur van de waarheid... leeft het nog nu ik me niet meer zo bijzonder zwanger voel??? Omdat Guido ook deze keer niet mee kon (moest voor de NUON in Amsterdam training geven waar hij niet onderuit kon) nam ik Carolien weer mee als steun en toeverlaat. Eerst op zoek naar een echoapparaat die wat nauwkeuriger was liepen we met de gynaecoloog, een bijna gynaecoloog en wij twee dus in optocht door de gangen om te zien welke kamer er vrij was. Het werd kamer nummer 11... echoapparatuur aan en...

!!! het is nog steeds in leven !!!

Dus mijn gevoelens waren zeer onterecht! Gelukkig maar!!! We hadden mooi en duidelijk beeld van een kindje die nu 8.1mm is en het hartje klopte. We konden het zelfs al horen en het klonk fantastisch! We zijn helemaal blij!

De gynaecoloog zei dat alles er uit hoort te zien zoals het er uit moet zien en de schatting is nu dat het geen 6 weken en 3 dagen, maar 6 weken en 6 dagen oud zal zijn. Hij vroeg me hoe lang ik het tot een volgende afspraak uit kon houden. En week? Twee weken??? Ik zei: "Doe dan maar n week want het liefst zet ik er een webcam op!" Dat bracht de gynaecoloog erg aan het lachen en bezorgde mij een rode kop (flapuit!). Die had hij nog niet eerder gehoord maar hij zal hem zeker onthouden! We mogen nu volgende week op dinsdag komen. Het vertrouwen begint weer een beetje te groeien! Natuurlijk Guido direct gebeld en die was natuurlijk meer dan blij, opgelucht en enorm gelukkig met dit bericht!

N.a.v. de echo herstel in zwangerschapsweken, alles vanaf nu dus 3 dagen eerder!

naar boven

7 weken: dinsdag 17 oktober t/m maandag 23 oktober 2006

Volgens de boekjes: Deze week ontwikkelen de wervelkolom en de hersenen van je baby zich bijna volledig. De "ledemaat"-knopjes beginnen uit te groeien tot armpjes en beentjes, met aan elk uiteinde een soort schijfje met kleine inkepingen: de handjes en voetjes.
Ondertussen heeft zijn hartje al 4 kamers (vorige week waren dat er nog 2) en pompt het bloed goed rond. Je baby is nu 1 cm groot.

Zondag 22 oktober 2006, 7 weken en 5 dagen zwanger:

Vandaag ben ik jarig en heb gisterenavond en vanmiddag mijn verjaardag met vrienden en familie gevierd. De kamer was dus twee maal lekker gezellig vol en ben ik verwend met mooie cadeaus. Mijn mooiste cadeau is nog wel steeds dat ik geen miskraam heb gehad en ook geen buikpijn o.i.d. heb. Moest vrijdagmorgen zelfs boven de pot hangen. Arme Justus "Wat doe jij mamma?". Antwoord: "Maak pappa buuuulk maar buuuuuuuuulk wakker en zeg dat mamma buuuuuuulk ziek is". De arme knul, en Guido even later bezorgd er naast wat hij kon doen. Justus bezig houden graag!!! Maar ik klaag niet... kotsen = misselijk = zwanger!!!

naar boven

8 weken: dinsdag 24 oktober t/m maandag 30 oktober 2006

Volgens de boekjes: De belangrijkste organen zijn wel al aanwezig, maar nog niet voldoende ontwikkeld. Het hartje klopt in een regelmatig ritme. De baby begint steeds meer vorm te krijgen: het skelet begint zich te vormen en ook de ogen en oren ontwikkelen zich verder. Je baby is nu ongeveer 2 cm groot.

Dinsdag 24 oktober 2006, 8 weken en 0 dagen zwanger

Het is weer de hoogste tijd om een kijkje achter de schermen te nemen en ons ervan te overtuigen dat het hartje nog klopt... en kloppen doet het! Voor Guido was dit de eerste keer van het hele echte bewijs van leven. Natuurlijk is dit een overweldigend gevoel!

Hierbij de "foto-shoot":

Deze meting geeft aan dat het 17.0mm is en de zwangerschap 8 weken en 3 dagen betreft... even opnieuw meten...

Deze meting geeft aan dat het 15.6mm is en de zwangerschap 8 weken en 1 dag betreft... in ieder geval wr verder dan verwacht... groeit het kindje dan aankomende 2 dagen 1.4mm? Waarschijnlijk wel... maar ik hou het nu maar wel nog steeds op 8 weken en 0 dagen hoor... Het groeit in ieder geval en op welke dag het geboren gaat worden (als alles goed gaat dus) beslist het waarschijnlijk zelf of de gynaecoloog.

Hier zijn de geluidsgolven van het hartje te zien, leuk h? We zijn helemaal blij met het resultaat en komen volgende week dinsdag weer snel kijken of alles nog steeds goed is!

Woensdag 25 oktober 2006, 8 weken en 1 dag zwanger

Vanavond toch maar online de CZ-groep verzekeraar ingelicht en de Vrian kraamzorg aangevraagd. Met Justus was ik doordat ik zo lang bij de gynaecoloog en in onzekerheid liep bijna te laat met alles toen ik na 12 weken me wilde opgeven. Er was zo goed als geen plaats meer in de pufklas en zo... gekkenhuis!

Donderdag 26 oktober 2006, 8 weken en 2 dagen zwanger

Alles gaat nog steeds goed! Yeah! Vanmorgen de tuin winterklaar gemaakt en ik was kapot maar tevreden over het resultaat. Douchen, een klein uurtje plat en toen kwam m'n mams zodat we vanmiddag even op visite konden bij een nichtje van me, Justus kon dan even met haar zoontje Sebastiaan spelen. Dus ja, alles is prima en ik voel me zwanger maar best heel erg goed! Beetje wee gevoel door de dag genomen, maar met een boterhammetje kaas gaat dat weer zo goed als weg.

naar boven

9 weken: dinsdag 31 oktober t/m maandag 6 november 2006

Volgens de boekjes: Vanaf nu spreken we niet langer over het embryo, maar over de foetus. Je baby begint steeds meer en meer op een echt mensje te lijken. Zijn ogen staan meer naar voor, hij heeft een klein neusje en mondje. Ook beweegt hij al met zijn piepkleine handjes en voetjes, hoewel je dit nog niet kunt voelen. Je baby is nu zo'n 3 cm groot en weegt 2 gram.

Dinsdag 31 oktober 2006, 9 weken en 0 dagen zwanger

Vandaag mochten we om 15:10 weer even kijken of onze kleine nog in leven is. Het ziet er heel erg goed uit. De baby is 21,8 mm en de uitgerekende datum is volgens deze meting 5 juni 2007. En uiteraard kregen we weer een foto mee. Op 14 november mogen we weer komen... da's nu eens over twee weken ipv n! Oei, hou ik dat wel uit???

Woensdag 1 november 2006, 9 weken en 1 dagen zwanger

Moe... moe... moe... Wat kan ik slapen! 's Avonds lig ik het liefst al om acht uur in m'n bedje en overdag zit ik te knikkebollen. De aanleg van dat kleine wezentje in m'n buik kost nu echt al m'n energie. Ik leg me er maar zoveel als mogelijk bij neer (mezelf neerleggen ja, ja, grappig!). Volgende keer maar er op gaan staan dat m'n HB wordt geprikt want die was met Justus gezakt tot 5.7. Wel eet ik 's morgens trouw 2 boterhammen met appelstroop. Wie weet houdt dat m'n HB-waarde redelijk op peil. Ben ook snel duizelig.....

Hb-waarden (haemoglobine-waarden) Hemoglobine (Hb) is de rode kleurstof in de rode bloedcellen (= erytrocyten) van het bloed. Hemoglobine is nodig voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen en weefsels. Als het hemogline-gehalte (= Hb-waarde) van het bloed lager is dan normaal (= bloedarmoede, anemie), kan het bloed niet voldoende zuurstof transporteren.

Normaal-waarden - vrouwen: 7,3 - 10 mmol/ml - bloedarmoede: lager dan 7,3 mmol/ml

Oei-ik-groei-nu-al! Ik ben nu zelfs al een 'ollebolleke" aan het worden, want een buik! A.s. maandag ga ik na het peuterzwemmen met Justus naar Stephanie om te kijken wat er van de zwangerschapskleding nog leuk is om binnenkort aan te trekken (we hebben een soort van vriendinnen-zwangerschapskleding-pool). Tenminste... als het allemaal goed gaat dus, want de kritieke weken zijn nog niet voorbij. Maar we hebben moed! Enne... die knoop van m'n broek staat echt al op springen!!! Gelukkig zegt de weegschaal nog niet veel en is het meer een verplaatsing van de ingewanden of zo (hoezo, mezelf moed inspreken?).

Maandag 6 november 2006, 9 weken en 6 dagen zwanger

We naderen "de 12 weken grens" stapje-voor-stapje... spannend hoor! Morgen alweer 10 weken! Afgelopen zaterdag hebben we met zijn drietjes een foto-shoot bij van Kooten gedaan. Zondagmiddag gewandeld op het Leesten, na de wandeling aan de warme chocolade. Maandagmorgen zijn Justus en ik begonnen met peuterzwemmen. Justus vindt het erg lollig allemaal. Daarna bij Stephanie Mouw de zwangerschapskleding opgehaald. Eens kijken wat ik (hopelijk) binnenkort aan kan. En ik? Ik ben zo vrselijk moe! Soms lig al eerder in bed dan Justus en ben ik de volgende dag nog steeds niet vooruit te branden. Inmiddels op aanraden van Tanja Koldewijn aan de Floradix Kruidenlikeur gegaan. Wie weet geeft me dat een beetje meer vitaliteit. Oef... nu maar hopen dat al dit moeizame gedoe in ieder geval resulteert in het krijgen van een gezond kind!

naar boven

10 weken: dinsdag 7 november t/m maandag 13 november 2006

Volgens de boekjes: De vingers en tenen van je baby zijn al goed te zien, de enkels en polsen zijn gevormd en zijn oortjes hebben zich verder verfijnd. Verder krijgt je baby al wat haar op zijn hoofdje. De placenta begint zich klaar te maken, door een grote hoeveelheid van het hormoon progesteron af te scheiden, om in de 14de week de rol van de dooierzak (Corpus Luteum) over te nemen. Je baby is nu 4,5 cm groot en weegt zo ongeveer 5 gram.

Dinsdag 7 november 2006, 10 weken en 0 dagen zwanger

Ben z m!!! "Maar da's goe h?" Bij van Kooten een afspraak gemaakt voor 18 november. Ben erg nieuwsgierig hoe de foto's zijn geworden. Vanavond met Guido de doos zwangerschapskleding uitgezocht wat nog draagbaar is. Was best nog wel veel maarre... ga natuurlijk voor de feestdagen nog wel een nieuw setje aanschaffen hoor! ;-)

Zondag 12 november 2006, 10 weken en 5 dagen zwanger

Het voelt een beetje onwerkelijk dat we afgelopen dindag geen echo hebben gehad. Ik voel me goed maar ben wel heel erg moe. Zaterdagochtend naar de sportschool geweest en daarna douchen en gelijk naar bed. Om 13:00 uur zouden Wessel en Carmen komen want Arjan en Janneke hadden een feestje. Het was erg gezellig. We hebben Sinterklaaskoekjes versierd, de kids hebben muziek gemaakt en hebben lekker buiten gespeeld. Om 18:00 uur waren Arjan en Janneke er weer en zijn we Chinees wezen eten. Daarna Justus in bad en bed en ik snel ook weer naar bed, Guido trouwens ook want die was ook doodmoe. Zondagmorgen gingen we naar Johnny en Tanja en heeft Justus met Isa en Jur gespeeld. Was erg gezellig en we zijn nog even langs ome Andries gereden om te vragen naar een opslagplaats (=gelukt!). Toen we om 14:00 uur thuis kwamen sliep Justus en zijn Guido en hij doorgereden naar zn ouders. Ik ging naar bed en zette de wekker op 15:30 maar heb hem iedere 10 minuten een klap gegeven tot het 17:00 uur was en ik mezelf er toch toe heb kunnen zetten er uit te komen. Als een zombie op de bank neergeploft en om 18:00 uur Guido gebeld wat we met eten deden. Ze kwamen er aan dus hebben we het restant Chinees opgewarmd en opgegeten. Voor a.s. dinsdag hebben we goede hoop maar we zijn er nog steeds erg van bewust dat het zowel kan vriezen als dooien. Daarom zijn we toch ook voorbereid op slecht nieuws, wat er aangezien mijn vermoeidheid... ach we zien het wel. Blijf nog maar even duimen; bidden; kaarjes branden; etcetera tot nu toe helpt het namelijk nog steeds!!! Dinsdagavond komt het spannende nieuws hier uiteraard te staan! Tot dan!

naar boven

11 weken: maandag 13 november t/m zondag 19 november 2006

Volgens de boekjes: Deze week worden de zaadballen of eierstokken en allerlei andere belangrijke organen gevormd. Nu moeten ze alleen nog verder te groeien tot de tijd dat de baby geboren kan worden. Daarom is er na deze week, nog maar weinig kans dat je baby een of andere afwijking ontwikkelt. Je baby is nu 5,5 cm groot en weegt 10 gram.

Dinsdag 14 november 2006, 11 weken en 1 dag zwanger

(weer een dag eerder, ook op de papieren van de gynaecoloog staat nu dat de uitgerekende datum 04-06-2007 is)

Hoera! Het ziet er allemaal goed uit! We zagen de kleine met de armpjes zwaaien en met de voetjes trappelen. Je zag heel mooi het schedeltje, de romp, het kloppend hartje en de ledematen. De gynaecoloog meette 42.4mm. We spraken af dat ik nu naar de verloskundige mag en dat hij een geboortekaartje verwacht als de kleine geboren is. Er is geen medische indicatie meer nodig. Volgende week als ik weet wie de verloskundige is, moet ik even bloed laten prikken en over een week of 8 mag ik op het echo-spreekuur komen. Dan kunnen we misschien ook zien wat het wordt!

Mijn bloeddruk is gemeten op 125/85, dat is wel goed maar heb net even nagekeken wat het op 23 september was tijdens de sporttest: 105/72. Misschien waren het de spanningen, voel me de hele dag al opgefokt. Misschien loop ik morgen even bij de Arbo binnen op het werk als het er rustig is want die kunnen ook meten. Affijn, wij zijn heel erg gelukkig en kunnen nu eindelijk gaan genieten van onze zwangerschap!

Donderdag 16 november 2006, 11 weken en 3 dagen zwanger

Ik heb vandaag nog even de uitgerekende datum aangepast omdat de gynaecoloog nu echt 4 juni als uitgerekende datum heeft staan. Vandaag tijdens mijn pauze op zoek gegaan naar een verloskundige. Er zijn er heel wat in Apeldoorn maar ik wil er op de fiets heen kunnen en de controles op een maandag of vrijdag hebben aangezien ik dan niet werk. Dat beperkte mijn keuze al snel tot n uitblinker en dat is verloskundigepraktijk Sifra. Een kleine praktijk die iedere vrijdagmorgen spreekuur heeft aan de Eglantierlaan. Niet naast de deur maar wel op de fiets te doen en je hoeft niet eerst heel Apeldoorn door te steken wat zeker met de auto (regen, wind, sneeuw en hagel...) een grote ramp is.

Zaterdag 18 november 2006, 11 weken en 5 dagen zwanger

Vanmorgen naar de Sinterklaasoptocht in Apeldoorn geweest, gezellig met Bianca, Martijn en Djda.

Na het middagslaapje Justus bij opa afgeleverd om vervolgens naar de fotostudio van Kooten te gaan. Ik heb een ingescand printje reeds beschikbaar (met toestemming om deze op m'n weblog te zetten). De zwart/witte "stoelenfoto" met blauw ingekleurde spijkerbroeken wordt 40X60 afgedrukt en in een mooie zwarte brede lijst geplaatst. Ook een 6-tal foto's komen in een gelamineerd boekwerkje en de levertijd is slechts 3 weken! We zijn er nu al dolgelukkig mee en we hebben ze nog niet eens!

naar boven

12 weken: maandag 20 november t/m zondag 26 november 2006

Volgens de boekjes: De oogleden hebben zich gevormd en bedekken het ganse oog. De ogen sluiten zich en zullen pas in de zevende maand terug opengaan. Je baby is zijn spieren al volop aan het trainen, hij beweegt heel veel en trekt rare gezichten. Vanaf nu is het ook mogelijk om met behulp van een doptone, het hartje te horen kloppen. Je baby is nu zowat 6 cm groot en weegt 20 gram.

Maandag 20 november 2006, 12 weken en 0 dagen zwanger

Vandaag is de magische grens van 12 weken bereikt! Jihaaaaa!!!

Dat is toch wel wat hoor! (slik). Vanmorgen had ik gelijk last van (zoals de meeste zwangeren) zwangerschapsvergeetachtigheid. Ik was van plan om bloed te laten prikken voordat Justus en ik gingen peuterzwemmen. En alhoewel ik het al lang wist... het moest NUCHTER geprikt worden... had ik natuurlijk met Justus al lang ontbeten om 07:00 uur..... oelala... Dan maar a.s. woensdagmorgen proberen want morgen rij ik al vroeg Apeldoorn uit voor m'n werk.

Woensdag 22 november 2006, 12 weken en 2 dagen zwanger:

Vandaag bloed laten prikken in het ziekenhuis.

Vrijdag 24 november 2006, 12 weken en 4 dagen zwanger

Vandaag voor het eerst naar de verloskundige geweest. Hij is fijn... ik stond niet in de agenda! Heb ik natuurlijk weer! Dat ik een vervangster zou krijgen was van te voren al verteld maar dat ze in het begin niet echt welkom deed... ik stond bijna op het punt op te stappen (en een andere praktijk te gaan zoeken) toen ze zei dat ze ons toch wel ging helpen alhoewel ze niet alle spullen bij de hand had. Nou dan heeft Guido in ieder geval niet voor niets een hele middag vrij genomen! Ze heeft een A4-tje volgeschreven met onze gegevens (nu maar hopen dat het papiertje niet zoek raakt). M'n bloeddruk was 120/70 en ik ben maar 0.4kg aangekomen. Da's mooi! Even voelen waar de baarmoeder lag en die lag mooi aanwezig en toen gingen we naar het hartje luisteren. Maar ze kon hem met de doptone nog niet vinden. Niets om zorgen over te maken want dat is vaak zo in de 12e week. Over 4 weken terug komen en dan is het hartje vast en zeker wel te horen. M'n potje pies had ik voor niets meegenomen want dat gaan ze vanaf de 30ste week pas ontroleren. Als ik met de 19e week een echo in het ziekenhuis laat maken moet ik me gelijk even voor de poli-klinische bevalling aanmelden bij de opnamebalie. Hmmm... ik had de dag wat anders voor ogen gehad, ook de ruimte was erg ongezellig, in het ziekenhuis ziet het er zelfs leuker uit! Ik weet dan ook nog niet zeker of ik hier wel wil blijven. Even de afspraak van 22 december afwachten... geen feestgevoel dus....

naar boven

13 weken: maandag 27 november t/m donderdag 7 december 2006

(uitgerekende datum door verloskundige teruggezet naar normale berekening LaatsteMenstruatie+ 9 maanden + 1 week)

Volgens de boekjes: In de dertiende week is de foetus acht centimeter en weegt 30 gram. Het circulatiesysteem begint te werken. Af en toe plast hij/zij in het vruchtwater in de baarmoeder. Om de twee uur wordt dit vruchtwater ververst. De huid van de foetus wordt bedekt met donshaar en krijgt hij/ zij nageltjes. De donshaartjes blijven tot ongeveer de 37ste week zitten. Wellicht houden de haartjes het huidsmeer vast om de foetus beter te kunnen beschermen tegen infecties. Je baarmoeder is nu aanmerkelijk groter en je dokter kan deze nu gemakkelijk voelen van de buitenkant. De baarmoeder begint zich nu ook vanuit de buik op te rijzen. Rond de baby bevind zich nu ongeveer 100 ml baarmoedervloeistof. De armen hebben bijna de juiste proportie en lengte bereikt, maar de benen zijn nog te kort in verhouding tot de rest van het lichaam. Het hoofd beweegt zich zonder problemen van links naar reachts en van boven naar beneden. Er wordt ruimte gemaakt voor alle 20 tanden in de kaken. Zwangerschap wordt opgedeeld in trimesters van elk drie maanden. Je bereikt nu het einde van het eerste trimester.

Donderdag 30 november 2006, 12 weken en 6 dagen zwanger

Toch een beetje onheilspellend gevoel... vorige week het hartje niet gehoord, ik kreeg dinsdagavond een koortsblaasje (vaker gehad 2 weken voor een miskraam) en het kaarsje die Debby trouwt brandt was gaan flakkeren... ze heeft er snel een kaarsje bijgezet om te voorkomen dat het kaarsje uit ging en nu brandt hij weer... maar ja... hocuspocus of niet... zij dacht "o, jee' op hetzelfde moment dat Guido en ik dachten "o, jee"... Mmmmm... ik heb de verloskundige gebeld en gelukkig had ik nu de echte. Ze had aan een half woord genoeg en morgen mag ik langs komen op de praktijk in Zuid want daar hebben ze een echo-apparaat staan. Om 13:00 uur kan ik terecht (is vast in haar pauze... da's aardig!). Guido gebeld en die besluit direct om ook eerder vrij te nemen om er bij te kunnen zijn. Hopelijk is alles goed en kan ze ons geruststellen. Helemaal onbezorgd kunnen we nog steeds niet zijn, ik hoop dat we dat wel voor noppes zijn en rond 4 juni een prachtige baby in onze armen kunnen sluiten. We waren zelf eigenlijk helemaal overtuigd dat het een meisje is maar Justus heeft het steeds over een broertje. Toch gek want zijn beste vriendje op de creche heeft een zusje en zijn creche-vriendinnetje heeft nu ook een zusje gekregen. Je zou denken dat hij het dan ook over een zusje heeft maar hij zat vanmorgen toen ik hem weg bracht nog vol overtuiging tegen Koen en Eliz te verkondigen: "Mijn mamma mij broertje geven!" !!! Schattig h? Nu maar hopen dat zijn wens uitkomt.

Vrijdag 1 december 2006, 13 weken en 0 dagen zwanger

(uitgerekende datum vandaag door verloskundige teruggezet naar normale berekening LaatsteMenstruatie+ 9 maanden + 1 week)

Alwr het uur van de waarheid... houdt dat zenuwslopende idee nu nooit op? En ja hoor, gelukkig... zorgen om helemaal noppes!

O n z e  u k k e p u k   l e e f t !!!

Pfjiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeewwwwwwtttttt! Wat een opluchting voor ons beiden, maar ook voor alle vrienden die sinds mijn berichtje van gisteren het ook behoorlijk zwaar hebben gehad (we zijn blij zoveel fijne vrienden te hebben!) Affijn, "to the point".... "Ons Ukkepuk" is 6,8 cm groot. Ze houdt de uitgerekende datum nu aan op 8 juni aangezien dat gezien mijn LM (Laatste menstruatie) de datum zou moeten zijn (aanpassen doen ze pas als er meer dan een week verschil in zit). Alles ziet er op de echo fantastisch uit en de kleine zwaaide zelfs even met z'n/haar handje alsof hij/zij wilde zeggen: "hoi mam, alles goed hier hoor!" We zagen heel duidelijk twee hersenkamers, twee ogen, twee armen, twee benen, voetjes en zelfs de knieschijven, ruggegraat en kootjes van de vingers! Alles er op en aan zo lijkt het en het allerbelangrijkste: het hartje rikketikte keurig op de maat! We zijn zo enorm blij, opgelucht en dankbaar dat alles er zo goed uit ziet! Kijk zelf ook maar even naar ons mooie kind, geweldig h? O ja, nu ik de "echte" verloskundige had was ik helemaal blij met haar, een enorm aardige en rustige meid, we hebben er weer vertrouwen in!

naar boven

14 weken: vrijdag 8 december t/m donderdag 14 december 2006

Volgens de boekjes:  In week veertien is de foetus negen centimeter en weegt 60 gram. De nageltjes en stembanden zijn klaar. De kleine begint al flink te bewegen in de baarmoeder. Over enkele weken zal je dit daadwerkelijk kunnen gaan voelen. Na de derde maand begint de foetus pas echt te groeien. Dit zal je aan een groter worden de buik gaan zien. De eerste twee maanden waren gericht op het vormen van het lichaam, zoals de ledematen en de organen

Vrijdag 8 december, 14 wk + 0 dg zwanger

Goh, zijn we zomaar 14 weken zwanger! Opeens gaat het snel! Vandaag wat kerstdeco gedaan. Morgen boompie kopen en zetten. Zondag zwemmen met Bianca, Martijn en onze kids en dan nog 1 weekie werken en dan 2 weekies vakantie waarin ik onze slaapkamer ga aanpakken met een nieuw kwastje op de muur e.d. Wil zometeen natuurlijk wel een mooie kraamkamer hebben want ben voornemens de eerste week mijn wereld op een oppervlakte van 160x200 te houden (lees: bed!) en er ontbijtjes op te krijgen van de kraamhulp. Hopelijk krijg ik nu weer net zo'n lieverd als Wilma die we met Justus hadden. Wat was dat een fijn mens! Ook een stukkie ouder dus ze verwende me als een dochter! Kan bijna niet wachten!!!

Maandag 11 december, 14 wk + 3 dg zwanger

Hallo, alles goed hoor! Kerstboom is gezet, sfeerverlichting staat aan en helemaal geen zwangerschapskwaaltjes. YES! Pieker me suf over namen waar we niet goed uitkomen en heb dan maar wel besloten deze pagina van "Zwangerschap nummer 11" te veranderen in "De Pagina van "Jack"" (van JACKPOT aangezien het als een lot in de loterij voelt eindelijk weer een gezonde zwangerschap te mogen beleven). En... ik heb het idee deze kleine "Jack" al te voelen. Kan geloof ik nog niet... voelt wel zo... kweet niet... t zal wel. Moet wel op zoek naar badkleding want de bandjes van mijn badpak beginnen striemen te geven in mijn schouders. En aangezien ik zowieso iedere maandag met Justus aan het peuterzwemmen ben is dat geen overbodige luxe. Op internet zijn ze vrij prijzig of stom. Moet volgende week maar even de stad in. Prnatal of zo.... iemand nog tips?

Woensdag 13 december, 14 wk + 5 dg zwanger

Vandaag op het werk kwamen de collega's met een zwangeren-verwen-pakket aanzetten! Wat lieeeeeeeeeeeffff!!!!!!!! Snik, snotter, hadden jullie niet moeten doen maar wat leeeeeuuuukkkk!!!! Allemaal lekkere verwendingetjes voor in bad, lekkere geurdingetjes, kaars met kandelaar, snoepies, mmmmmmmmmmm..... wat fijn allemaal! Vandaag bij de ARBO dienst van m'n werk de zwangerschapsverklaring ingeleverd. Ik zal binnenkort een bewijsje krijgen wanneer ik met verlof ga en weer terug verwacht wordt. Dan kunnen we de agenda weer lekker volschrijven met verlof, verlof, verlof, verlof, verl... Lekker hoor! Ben al bezig met het zoeken naar vervanging en dat ziet er ook al redelijk positief uit. Vandaag ook mijn "end-year-review" gehad welke naar mijn wens is verlopen. Ook is de bevestiging van de kraamzorg binnen gekomen. We zijn op de goede weg en het gaat allemaal "voor-de-wind'. Rare zegswijze eigenlijk...

naar boven

15 weken: vrijdag 15 december t/m donderdag 21 december 2006

Volgens de boekjes: Na vijftien weken zijn de spieren volledig ontwikkeld. Naast het meer kunnen bewegen van de armen en benen kan de baby de spieren in het gezicht gebruiken om bijvoorbeeld het voorhoofd te fronsen. De baby kan zijn mond open doen en de lippen samendrukken. Af en toe wordt wat vruchtwater ingeslikt. Aangezien zuurstof via de navelstreng in het lichaampje komt en niet via de nog niet werkende longen, is het binnen krijgen van vruchtwater helemaal niet erg. Een verslikking veroorzaakt de hik. Van kruintje tot teentjes is de baby net zo groot als een koffielepeltje en weegt 100 gram. Het hoofdje heeft de grote van een knikker en is in verhouding tot het lijfje nog steeds aan de grote kant.

Zaterdag 16 december, 15 wk + 1 dg zwanger

Joepie! Vandaag konden we de foto's ophalen bij fotostudio van Kooten. We zijn er erg blij mee! Justus is de hele week al verkouden en heeft af en toe wat verhoging. Heel vervelend dat hij nog niet weet hoe hij zijn neus moet snuiten want hij krijgt hierdoor veel minder adem. Zelf ben ik de rest van het jaar vrij en ga met onze slaapkamer aan de gang, lekker aan het klussen! Wij wensen Marin heel veel beterschap toe en dat het virusje snel weg gaat. We leven met jou , je ouders en broertje mee lieve meid. Wat zielig dat je zelfs even naar het ziekenhuis moest maar gelukkig ben je vandaag weer thuis gekomen!

Donderdag 21 december, 15 wk + 6 dg zwanger:

Vandaag is onze slaapkamer helemaal af! Er is opnieuw gesaust (structuurverf), de kast is verzaagd zodat de openhaard-schouw er achter verstopt zit, er zijn overzetplinten en een mooie brede vensterbank gemonteerd. De vouwgordijnen van de vorige bewoners zijn vervangen door rolgordijnen. Niets anders dan het bed staat op de grond en boven ons hoofd hangen mooie schapjes voor de wekkers, de afstandsbediening, de boeken die we lezen en voor de tijdschriften hangt er een tijdschriftenrek aan de muur. Zo... laat maar komen die kraamtijd!!!

naar boven

16 weken: vrijdag 22 december t/m donderdag 28 december 2006

Volgens de boekjes:  In week zestien begint de ongeboren baby beetje bij beetje iets te horen. In eerste instantie hoort het alleen de geluiden binnen de baarmoeder. Ook kan het met de oogjes dicht licht van buiten de baarmoeder waarnemen. Als een zaklamp of de zon op jouw blote buik zou laten schijnen dan zal de baby dit zeker merken. De vingers en teentjes zijn goed waarneembaar.

Vrijdag 22 december 2006, 16 weken en 0 dagen zwanger

Vandaag hadden we om 10:00 een afspraak bij de verloskundige. Alles is goed, zo voel ik me ook. Ik ben nog maar 1,8 kg aangekomen, mijn buikje groeit goed en de plonsjes en schopjes die ik al een tijdje voel blijken inderdaad al het kindje te zijn! Het hartje klopte luid en duidelijk. M'n bloeddruk is keurig laag namelijk 100/60. We hebben een vervolgafspraak gemaakt op 26 januari (op de verjaardag van Justus) om 09:50 uur.

Vergelijk met Justus zijn zwangerschap waar ik hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie) had en 30 kilo aankwam, in deze periode nu 1.8 kg en bij Justus al 8 hele kilo's!

Zondag 24 december 2006, 16 weken en 2 dagen zwanger

Vanavond zijn we naar de kerstkinderkerkdienst geweest. Justus vond het geweldig. Kinderen hadden een musical uitvoering en we zongen veel liedjes. Hij zat iedere keer naar de deur te kijken en deed dan zijn vingertje voor zijn mond en deed "ssstttt....". We vermoeden dat hij verwachtte dat de kerstman er aan zou komen. Ach, tenslotte gaat de intocht van Sinterklaas ook gepaard met eerst liedjes zingen. Ha, ha, ha, wat lief en vertederend om te zien!

Wel vond hij het een beetje lang duren, het laatste kwartier wilde hij naar huis en wilde zijn jas gaan pakken. Mams moest dus even een sprintje trekken door de kerk om de deugniet te grijpen. Hij vond het al met al wel heel erg leuk! Wij wensen iedereen een heel gelukkig kerstfeest samen met familie en/of vrienden!

 

Woensdag 27 december 2006, 16 weken en 5 dagen zwanger:

Een treindagje, oma ging ook mee en we gingen van Apeldoorn naar Maastricht en terug. Was erg gezellig maar bibberdebibber wel koud!


naar boven

17 weken: vrijdag 29 december t/m donderdag 31 december 2006

Volgens de boekjes:  Je kindje groeit nu gemiddeld 2 cm per week en heeft de grootte van een tandenborstel. Rond deze periode zal de verloskundige aan de grootte van je baarmoeder kunnen voelen of je eventueel in verwachting bent van een tweeling. Als dit vermoeden bestaat zal er een echo worden gemaakt om zekerheid te verkrijgen. Tot nu toe was je baarmoeder groter dan de vruchtzak en had je kindje alle ruimte om te bewegen zonder dat je dit voelde. Nu vult de baby deze holte helemaal op en wanneer de baby zich afzet deukt de baarmoederwand als een trampoline. Je kindje is nu ca. 18 cm en weegt ca. 150 gram.

Vrijdag 29 december 2006, 17 weken en 0 dagen zwanger

Daar komen ze dan, de foto's van de opgefriste slaapkamer!


Het volgende "projectje" wordt uiteraard de babykamer! Heb er veel zin in maar wacht even tot ik weet wat het wordt. Heb al veel ideen hiervoor.

O, ja... niet geheel onbelangrijk: ik heb een brief van de ARBO-dienst van mijn werk gekregen: mijn officiele datum voor mijn zwangerschapsverlof is zaterdag 28 april 2007. Dus vanaf de Koninginnedag zit ik heerlijk thuis te genieten, kleertjes te strijken en me voor te bereiden op wat komen gaat. Wat een heerlijke periode, vanaf die tijd gaat de zon zo lekker schijnen!

Vandaag gingen we naar Bussloo, daar was een Middeleeuws Midwinterfeest.

naar boven

18 weken: vrijdag 5 januari t/m donderdag 11 januari 2007

Volgens de boekjes:  Je baby ademt! En niet om zuurstof binnen te krijgen, dit gaat nl. via de navelstreng. Dit ademen van de foetus traint het ademhalingscentrum in de hersenen, dat signalen stuurt naar de ademhalingsspieren. Ook is dit ademhalen belangrijk om de longen te laten groeien. De longen vullen zich met een laagje vruchtwater. Je kleintje maakt koprollen door je buik heen, het heeft nog steeds voldoende ruimte. Je kindje is nu ca. 20 cm en weegt ca. 200 gram. In de achttiende week zitten de oogjes geheel aan de voorzijde van het hoofd en de oortjes zitten ook meer op de uiteindelijke plaats.  Vanaf de laatste week van de vierde maand begint zich een wit, vettig laagje op de huid te ontwikkelen, dat de baby zal blijven omhullen tot het eind van de zwangerschap. Dit laagje geeft de dunne babyhuid bescherming tegen het liggen in het vruchtwater. Langzaam aan kan het harde geluiden van buiten de baarmoeder gaan horen

Zondag 7 januari 2007, 18 weken en 2 dagen zwanger

Hoe het gaat: Daar ben ik weer met een kort berichtje want er is eigenlijk niet veel te melden. Ik voel me heel erg goed, de baby is goed voelbaar, zelfs al meer dan een week door Guido. Ik ben nog steeds prima op mijn ideale streefgewicht en heb zo goed als geen kwaaltjes. Behalve soms een overdreven moeheid die zomaar toe kan slaan, slapen is de beste oplossing. En tegen de obstipatie eet ik peren met schil die er op het moment volop en lekker te krijgen zijn.

Heb een vraagje aan jullie: we zijn voornemens (al voordat ik zwanger was) om het paasweekend bij Hans & Marthy in Noorwegen door te brengen. Wie heeft er ervaring in vliegen in week 32 van de zwangerschap? (Ben op de dag van vertrek dan 31 weken en 0 dagen, op de terugreis 31 weken en 3 dagen zwanger). Op internet staat het volgende:

Maar wie heeft er ervaring mee of kent iemand die rond deze periode heeft gevlogen? Tips graag effe mailen!

Spannend: We zijn heel erg benieuwd naar de echo van a.s. donderdag. Naast het zien van een hele gezonde baby (dat is het aller belangrijkste!!!) hopen we ook te zien of het een meid of een jongen is. Zelf hebben we echt helemaal 100% het idee dat het een meisje is en zullen zeer verbaasd zijn als er een "piemie" te zien is. Niet dat we voorkeur hebben, alhoewel ik mezelf altijd wel met 4 stoere jongens zag rondlopen (The Daltons). Maar dat gaat zowieso niet door, dit zal mijn laatste zwangerschap zijn en er zitten er ECHT geen 3 in!

Donderdag is er meer te lezen dus! Tot dan!!!

Donderdag 11 januari 2007, 18 weken en 6 dagen zwanger

Vandaag mochten we om 09:10 een termijnecho laten maken in het ziekenhuis. We hebben Justus meegenomen en die vond het heel erg interessant om zijn broertje te zien! Ja,ja, het is een jongen!

En daar hadden we helemaal niet op gerekend! We waren er vrij zeker van dat het een meisje zou zijn! Niet omdat we daarvoor de voorkeur hadden, maar dat gevoel hadden we gewoon! Ik heb liggen schuddebuiken van het lachen op het bed en de tranen van het lachen liepen over m'n wangen! Ook waarschijnlijk om een stukje opluchting dat het kindje heel gezond lijkt te zijn voor zover dat op een echo is waar te nemen. Met 9 miskramen achter de kiezen blijf je tussen hoop en onzekerheid zweven maar wat zijn we opgelucht! In het ziekenhuis er lekker voor gaan zitten met koffie en warm appelgebak en Justus een softijsje. Echt een feest! Jippppiiiieeee!!!!! We zweven op een babyblauwe wolk!!! Hierbij de foto-shoot (op de geslachtsfoto na):

rug + nek + hoofd

arm + hand + hoofd

voetje + romp en armpje, 2 handjes

arm + hand + hoofd

naar boven

19 weken: vrijdag 12 januari t/m donderdag 18 januari 2007

Volgens de boekjes: De donshaartjes van een aantal weken geleden vallen uit. Daarvoor in de plaats komen iets grovere haren, vooral op het hoofd. Misschien heeft dat ukkie in je buik nu wel blonde wenkbrauwen. Tegen de tijd dat je kindje geboren wordt, zullen de meeste haren wel verdwenen zijn maar een enkeling wordt geboren met een volle haardos. Momenteel worden in de hersenen de gebieden aangemaakt die het straks mogelijk maken voor de baby om te ruiken, proeven, horen, voelen en zien. Je kindje is nu ca. 22 cm en weegt ca. 250 gram. Hij heeft de grootte van een kleine aubergine. Rond de negentiende week merk je dat de baby steeds actiever wordt. Hij/ zij heeft een waak en slaapritme. Als het wakker is schopt en zwaait het met armpjes en beentjes. Er is voldoende ruimte in de baarmoeder en de baby zal niet nalaten om er salto’s in te maken. De aanwezigheid van de baby in jouw buik zal je in deze periode kunnen gaan voelen. In het begin kan het bewegen nog verwarren met wat gerommel van de darmen, maar al snel weet je: dit is mijn kindje! De donshaartjes gaan plaats maken voor iets grovere haartjes. Wenkbrauwen worden iets zichtbaarder. Als de baby uiteindelijk wordt geboren zijn de meeste haartjes verdwenen. De baby weegt met zijn 22 centimeter in week 19 rond de 250 gram.

Zondag 14 januari 2007, 19 weken en 2 dagen zwanger

En... allemaal een beetje van de schrik bekomen dat het een ventje is? Wij wel, alhoewel we het nog steeds erg grappig vinden. Eerst verrast het ons door te blijven zitten en nu dit weer... wat zal deze jongeman allemaal nog meer voor geintjes uit gaan halen in de toekomst? Ik verheug me nu al op het kattekwaad! In de boekjes zeggen ze dat je je kindje nu kunt gaan voelen... nou, dat doe ik al een dikke maand hoor! Dus een druktemakertje is het ook al! O, jee... allemaal spannend wat de toekomst zal brengen, we zien er in ieder geval naar uit!

Thema Babykamer:

Gisterenavond hebben we het thema voor de babykamer bedacht. Het wordt "Hollandsch Welvaren"! Een vrolijke mix van rood, wit en blauw met boeren ruiten, misschien wat boerderijdieren en een molen. Het wordt in ieder geval een symbolische 'Hollandsche Vlag" want die vlag wappert voor ons zeker nu we een zeer positieve echo-uitslag hebben en het kindje het fantastisch doet! Ik heb al een heel leuk atelier gevonden in Terwolde (Dorpstraat 79, maandagavond open van 19:30-21:30) die veel boeren stofjes verkoopt en er vanalles van maakt (te vinden op Marktplaats onder de pseudonaam Miss Little).

Namen Brainstorm:

Ook piekeren we ons suf over namen. Welke op het moment in het rijtje staan, maar dit kan dus morgen alweer veranderd zijn:

 • Laurens; Latijns; betekenis 'de gelauwerde'
 • Marcus; Romeins; betekenis 'marsachtige'
 • Matti; Hebreeuws; betekenis 'geschenk van Jahweh'
 • Ruben; Hebreeuws; betekenis: 'zie een zoon!' (mijn favoriet)
 • Simon; Hebreeuws; betekenis 'luisetern, verhoren
 • Tygo; Grieks; betekenis: 'Tuche (goed) lot, geluk' (ook mijn favoriet)

Jullie zijn van harte uitgenodigd ook met namen aan te komen dragen, je weet nu in welke sfeer we zoeken. Niet beginnend met G of J want dat is lastig met de post, R mag wel want ik heb een andere achternaam. (Hi, hi, allemaal huiswerk dus!)..... Noorwegen: We hebben besloten niet met de Pasen nog naar Noorwegen te vliegen. We hebben nu medio maart een ticket geboekt om Hans & Marthy een keer te bezoeken. Justus heeft het er sinds gisteren steeds over, er moest ook nog een filmpje bekeken worden toen hij er met 8 maanden al eens heen ging. "Hans en Marthy toe in Noorwegen, met vliegtuig! Wiieeeeeeeehoe!!!!"

Dinsdag 16 januari 2007, 19 weken en 4 dagen zwanger

Dank je wel Andrea
voor de goede tip
van deze site:
http://www.familyberry.com/
met allemaal leuke namen!

En wat een geinige plaatjes!

zie voorbeelden alhier

 

 

naar boven

20 weken: vrijdag 19 januari t/m donderdag 25 januari 2007

Volgens de boekjes: Je ziet nu je navel platter worden, of uitpoppen (afhankelijk van het soort navel wat je hebt natuurlijk) Dit gebeurt doordat de baarmoeder naar boven en naar buiten groeit. Je navel blijft zo tot na de zwangerschap. Je baby weegt nu 400 gram en is 25 centimeter lang. De spieren ontwikkelen zich snel en er is voldoende vloeistof aanwezig om in te bewegen. Je baby kan hierdoor op sommige momenten erg actief zijn.

Vrijdag 19 januari 2007, 20 weken en 0 dagen zwanger

Hoera! Vandaag precies op de helft (volgens de gynaecoloog was dat maandag al). En... allemaal de storm van gisteren redelijk doorgekomen? Hier vloog het tuinmeubilair door de lucht joh! Vandaag was het gelukkig goed weer dus toen ik toch de tuin in moest om de "stormschade" te herstellen gelijk het konijnenhok een schrobbeurt gegeven, wat bladafval weggehaald en de vlonders en stoep even schoongespoeld. Het ziet er gelijk een stuk opgeruimder uit achter het huis! Vanmiddag gezellig aan tafel met moeder en zus de traktaties voor Justus zijn verjaardag gefreubelt. De complimenten aan mijn zus Carolien en nichtje Melissa: ze hebben Justus meegenomen naar de kapper en hij heeft redelijk stilgezeten en niet gehuild! Eindelijk een fatsoenlijk kapsel!!! De kapper noemde hem een kanjer dus de hele avond heeft hij geroepen een kanjer te zijn, hi, hi! Met de baby alles goed naar mijn idee. Ik voel de hele dag door bewegingen en zelfs op het moment dat ik dit aan het "typgeiten" ben zit er een ventje diep binnen mij enorm om aandacht te vragen, ja joho... contact!!! Guido heeft bericht gekregen dat de nieuwe auto nog op zich laat wachten. Da's flink balen, maar ik ben blij de Ford nog niet te hebben verkocht, hadden we mooi problemen gehad!

Guido speelt dit hele weekend trouwens met de band en Monster Mike Welch, vrijdagavond (Cafe de Weegbrug- Roermomd), zaterdagavond (Porgy & Bess - Terneuzen) en zondagmiddag (Bluesfestival - XXL Bluesclub - Wageningen).

www.thebackbones.com

Las net nog even het dagboek van Justus zijn zwangerschap bij 20 weken. Mijn startgewicht was daar 69 kg. In week 20 woog ik 82,8 kg! Een toename van bijna 14 kilo!!! Het zal mij benieuwen als ik volgende week donderdag weer op de weegschaal sta bij de verloskundige want ik denk nu zelfs minder te wegen terwijl ik 10 kilo zwaarder begon! Gniffel-de-gniffel, ik zit me te verkreukelen! Zal ik nu weer terug kunnen naar maatje 38 een jaartje na de bevalling? Ik ga in ieder geval mijn best doen en dit kind werkt in ieder geval mee! (Het ene kind maakt me dik en de ander eet het er weer af, wat een mazzel!)

naar boven

21 weken: vrijdag 26 januari t/m donderdag 1 februari 2007

Volgens de boekjes: Baby's bewegen veel rond deze tijd en het hoofdje wijst nog niet naar beneden (de gebruikelijke positie voor de bevalling) voor een aantal weken. Grote maaltijden zijn waarschijnlijk niet prettig. Dit kan de rest van de zwangerschap zo blijven. Eet vaker minder grote porties. Het ademhalen wordt bemoeilijkt door de groeiende baatmoeder. Dit kan je lichtelijk buitem adem maken. Doordat de baarmoeder tegen de borst drukt is er minder ruimte voor de longen. Je baby's bloedcirculatoe is nu volledig functioneel. Het navelstrengsysteem blijft groeien en verdikt om het bloed te voeden, wat krachtig door het lichaam stroomt. De placenta is nu ongeveer net zo groot als de baby.

Donderdag 25 januari 2007, 20 weken en 6 dagen zwanger

Omdat Justus morgen jarig is en morgen en overmorgen zijn feestje viert schrijf ik vandaag al omdat ik er waarschijnlijk niet aan toekom vrijdag of zaterdag. Vanmorgen eerst Justus naar de creche gebracht met uiteraard een mand vol traktaties. Hij vond het helemaal te gek dat hij vandaag de gene was die mocht trakteren, de juf een muts voor hem ging maken en bovenop de stoel mocht staan en dat iedereen dan ging zingen! Hij zat het me vanmorgen tijdens het aankleden vol kleur te vertellen. Ik heb aan juffie Sandra gevraagd of ze foto's wilde nemen dus misschien "plak" ik vanavond nog wel een foto bij dit verhaal. Daarna naar de verloskundige waar ik om 09:30 een afspraak had. Ik stond zo weer buiten want (zoals ik al dacht) is alles goed. De baarmoeder komt nu een stuk boven m'n navel uit, we hebben het hartje gehoord en m'n bloeddruk was 110/65. (Gelukkig werd ik niet afgestraft door mijn drop-vreterij gisterenavond in de file naar huis, alhoewel hij een tikkeltje hoger is dan 4 weken terug.) En m'n gewicht: 81,9 kg. Jippie! Ik ben hier heel erg blij mee! Weeg nu zelfs MINDER dan bij Justus met 20 weken zwangerschap en was 10 kilo zwaarder begonnen. "Deze 10" ben ik dus al kwijt, nu zorgen dat ik zo stabiel blijf! Hi, hi, wordt het dan toch weer terug in maatje 38? Ik ga m'n best doen! Vooral geen vruchtensapjes drinken maar veel thee en water! Het werkt als een speer!

Vrijdag 26 januari 2007, 21 weken en 0 dagen zwanger

Oooohhhhhhhhhhh... stom-stom-stom! Nu gooi ik alle foto's van vandaag van m'n camera af! Wat een muts ben ik ook! De foto's van Justus zijn feestje op de creche afgelopen donderdag gelukkig niet. Shit! Wat baal ik... alles van vandaag pleite! Gelukkig hebben we morgen weer een feestdag... als dat maar goed gaat! Aaaaarchhh, ik baal van mezelf! Het was vandaag erg leuk, de taart lekker (met auto's... die ik nu dus niet meer kan laten zien) en Justus ging heel moe maar voldaan slapen.

Zaterdag 27 januari 2007, 21 weken en 1 dag zwanger

Gelukkig... de foto's zijn goed opgeslagen (oh, wat ben ik toch een stommerd! Baal nog steeds van mijn dommigheid, wat een 'kippekop" ben ik toch ook!). Op Justus zijn pagina is e.e.a. te bezichtigen: http://justus.roelinda.nl/2-4-peutertijd.htm

Zondag 28 januari 2007, 21 weken en 2 dagen zwanger

W H A T 'S  I N  A  N A M E ???

Tijdens Justus zijn verjaardag hebben we het (uiteraard) weer met familie en vrienden over namen gehad. Nu Staat Marcus op 1....

naar boven

22 weken: vrijdag 2 februari t/m donderdag 8 februari 2007

Volgens de boekjes: In week 22 beginnen de oren hun uiteindelijke vorm aan te nemen. Het gehoor van jouw kindje is al aardig ontwikkeld en het begint geluiden van buiten de baarmoeder waar te nemen. Het is leuk om te ontdekken dat jouw kindje reageert op jouw stem. Een liedje dat je nu vaak zingt, zal waarschijnlijk weer herkend worden wanneer de baby geboren is. In deze week is de ongeboren baby rond de 28 centimeter en weegt 450 gram. Baby's slapen in de baarmoeder, en hebben tussendoor perioden van intense activiteit. Je baby vertoont een zeer snelle groei van de hersenen. Deze groei gaat door tot ongeveer 5 jaar na de geboorte. De eierstokken van meisjes-embryos bevatten primitieve eicellen welke ze hun hele leven in zich houden. Ook de baarmoeder van meisjes is nu volledig gevormd.

Zondag 4 januari 2007, 22 weken en 2 dagen zwanger

Voor de vitrinekast die we al jaren hebben (en nog steeds erg leuk vinden) hebben we eigenlijk geen goede plek in dit huis. Daarom gaan we deze een beetje ombouwen tot kledingkast (ruitjes er uit en vervangen door houten plaatjes en behangen met het behang die we op de muur gaan plakken en er een roede in plaatsen). Dus bij deze "kledingkast" gaan we de commode en het bedje zoeken.

Vandaag zijn we in Almelo naar een antiekhandelaar geweest. Ze gaan een commode voor ons maken (eigenlijk een toonbank) van 2 meter lang, 60cm. diep en 90cm. hoog. Met 5 laden in het midden en deurtjes links en rechts met een plank. De panelen die ze hiervoor gebruiken zijn oud en komen uit het oostblok. De toonbank timmeren ze in elkaar en verven ze off-white. We hebben gevraagd of ze het begin april willen komen bezorgen (moet geen probleem zijn want gemiddelde levertijd is 2 weken dus we waren ruim op tijd).

(De toonbank maar dan zonder de legplanken en deurtjes) Zometeen gaan we een ledikantje ophalen in dezelfde stijl bij mensen in Beekbergen. Het matrasje van Justus hebben we nog dus ik hoop met een emmertje sop er te zijn. Dan natuurlijk nog beddegoed aanschaffen maar ik kijk 15 februari eerst even op de 9-maandenbeurs en anders haal ik het bij Miss Little in Terwolde. Affijn, de voorbereidingen zijn begonnen. In maart de voel sausen en behangen e.d. en in april de meubels er in. Daarna verder inrichten met alle benodigdheden.... wat een feest!

naar boven

23 weken: vrijdag 9 februari t/m donderdag 15 februari 2007

Volgens de boekjes: Iets vastpakken gaat prima rond de 23ste week. Bijvoorbeeld zijn teentjes. Het is grappig om te weten dat jouw kindje nu al een favoriete slaaphouding heeft, bijvoorbeeld met een gestrekt been of met een arm tegen het hoofd. Die slaaphouding houdt het graag aan na de geboorte. De baby is nu ongeveer 29 centimeter en weegt 500 gram. Naast het slikken wat de ongeboren baby al enkele weken kan, kan het sinds kort ook 'ademhalen'. In en uit de longen wordt het vruchtwater 'geademd'.

Vrijdag 8 februari 2007, 23 weken en 0 dagen zwanger

Nog 118 dagen te gaan voor 8 juni! Het schiet al lekker op!!!

Gisteren het 1e babypakje maat 50 voor het eerst aangeschaft op internet http://www.kleding4kids.nl/ (COMBINATIE Bampidano 100% lief shirt turkoois met jersey broekje) turkoois. Ik had echt nog helemaal niets aangeschaft aan kleding dus dat werd eens tijd! De verslaving is nu waarschijnlijk begonnen... vorige week ledikant en commode en nu het eerste pakje... het (2e) gat in mijn hand is er! O, jee.... Wel heerlijk om te weten dat het een jongen is, hoef je de eerste kleertjes lekker niet in dat saaie cremekleurtje aan te schaffen maar kun je gelijk met knalkleuren beginnen!!! Yeah! (want bij Justus vond ik dat vreselijk staan en kon niet wachten tot hij er uit was gegroeid om over te gaan naar echte kleuren).

De baby beweegt lekker, ik heb er alle vertrouwen in straks in de zomer met een heerlijk ventje te kunnen kroelen! Justus heeft het er ook dagelijks over en begint zich al goed te realiseren dat we straks met zijn vieren zijn. Toen ik laatst een foto van pappa's nieuwe auto (staat nog steeds in bestelling! Aaaarch, wat duurt dat lang!) liet zien vroeg hij gelijk waar zijn broertje dan moest komen te zitten in de auto. Wat een lieverd is het ook! Van de week is hij trouwens van de 4e tree van boven van de trap gesodemietert... schram op zijn hoofd, bloed uit zijn neus en een dikke bovenlip. Zielig!!! Gelukkig ziet het er al beter uit. De 16e heb ik een afspraak met de tandarts en zal gelijk even laten controleren of er niets met zijn tandjes is voor de zekerheid. Vanmorgen bij het consultatiebureau geweest en hij doet het prima. Weegt 15,6 kg en is 97,5 cm lang. Alleen de ogentest die liep niet zo goed. Zelf denk ik dat hij er gewoon tabak van kreeg. We moeten over een maandje weer terugkomen en in tussentijd de plaatjes oefenen. Tsja, een fluitketel? Dat kent hij niet hoor! Wel een waterkoker en een Senseo apparaat. Die klok lijkt op een raket en de hond op een schaap. Laten ze die plaatjes eens vervangen voor een laptop en Swieber de Vos van Dora!!! Ha ha ha! Wedden dat het dan wel lukt?

naar boven

24 weken: vrijdag 16 februari t/m donderdag 22 februari 2007

Volgens de boekjes: In week 24 ontwikkelen de bloedvaten in de longen zich verder. De baby is nu ongeveer dertig centimeter en ligt al in elkaar gedoken in de baarmoeder, omdat de beschikbare ruimte in de baarmoeder steeds beperkter wordt. Het gehoor is volledig ontwikkeld en geluiden van buitenaf zijn goed hoorbaar. Hier reageert hij/zij ook af en toe op. Baby's die nu al geboren worden hebben een kans om te overleven, maar hebben wel intensieve zorg nodig en hebben een lang verblijf in het ziekenhuis voor de boeg. Je baby is al goed gevormd, de meeste organen en lichaamsdelen hebben de goede proporties. Maar het is nog wel klein. Er zit nog maar heel weinig vet onder de huid.

Vrijdag 16 februari 2007, 24 weken en 0 dagen zwanger

Gisteren nar de 9-maandenbeurs geweest met mams en Carolien. Het was erg gezellig en ik heb mijn reputatie van in iedere hand een gat te hebben hoog gehouden. Enorm geshopt maar uiteraard, praktisch ingesteld als ik ben, allemaal dingen die wel nodig zijn! Dus lakentjes, hoeslakentjes (jawel, in boerenruitjes!!! Gaaaaafffff!!!!), dekentjes, shampoo, babyolie, speentjes, flesjes, borstvoedingcompressen, haarlotion, badcapes, rompertjes en kleertjes maat 50... ik heb het allemaal in huis! Zelfs een superhandig t-shirt voor mezelf met ritsjes voor de borstvoeding! Dat is het uitproberen waard! Alles uiteraard in zoveel mogelijk vrolijke zomerkleurtjes voor ons zonnestraaltje!

Van Carolien heb ik lieve "gouden" voetjes gekregen voor aan mijn ketting die op ware grote zijn als je 10 weken zwanger bent. Ze heeft bij de lakentjes ook nog een speendoekje in boerenruit af kunnen dwingen. Mams heeft voor haar kleinzoon een trompertje gekocht, da's een rompertje met een t-shirt er aan vast. Zooooo lief!!!

Ik was bekaf maar voelde me heel erg voldaan met mijn aankopen en de gezelligheid om met moeder en zus op pad te gaan. Mams wilde de huishoudbeurs nog op. O,jee... dat trok ik echt niet meer! Wel nog een hal afgesjouwd en er zelfs nog tupperware vriesdozen en een geinig woonkamer opleukertje gehaald (RVS spiraal met bal) maar o, o, wat was ik kapot! De tassen kun je ook niet even naar de auto brengen, d'r uit is er uit bij de RAI. Tassen afgeven kon wel: 1 euro per stuk, de eikels! Echt niet, dan maar sjouwen!

Opa had Justus even opgehaald want wij dames waren nog even langs de "M" gegaan en waren daardoor niet op tijd in Apeldoorn terug. Carolien trakteerde nog op een ijsje na, wat een feest! Na Justus opgehaald en in bed te hebben gestopt ben ik zelf ook maar direct gaan liggen. Heb Guido niet eens naar bed horen komen en vanmorgen niet weg horen gaan... zzz...zzz...zzz....zzzz...

Maandag 19 februari 2007, 24 weken en 3 dagen zwanger

Afgelopen vrijdag naar de tandarts geweest omdat ik zo'n pijn had aan mijn tandvlees. De afspraak van de mondhiegieniste is pas 1 maart dus gelukkig kon ik nog bij Bart-Jan terecht. Er bleek een stuk van m'n kies weg te zijn en hij heeft een behandeling gedaan zodat eerst de kies steviger zou worden in het weekend en een vulling geplaatst zodat het eten niet direct tussen mijn kiezen zou vallen. Vandaag moest die vulling er weer uit plus de andere twee grijze vullingen die er ook al in zaten. Flink boren dus, uiteraard zonder verdoving, want dat wil ik in principe niet (zeker niet als ik zwanger ben) en Justus op de vloer met autootjes aan het spelen. De schat kwam af en toe bij mamma kijken en hield dan mijn hand vast. Affijn, resultaat is een mooie kies, helemaal met een witte vulling opgepoetst en op het moment een zere smoel. Maar als het goed is is dat morgen ook weer voorbij!

Daarna naar Koen van de creche geweest waar Justus heerlijk heeft gespeeld. Koen zat eerst bij hem op de groep maar sinds kort is hij op een andere groep omdat Koen en zijn zusje Emma meer flexibel naar het KDV gaan en niet zoals Justus 3 vaste dagen. Wat is het toch leuk om te zien dat je op zo'n jonge leeftijd al echte kameraden kunt zijn! Er werd tranen met tuiten gehuild bij het afscheid! Het bij elkaar spelen is zeker voor herhaling vatbaar. Op de terugweg viel meneertje in slaap en heeft ook thuis nog geslapen. Toen hij wakker werd was hij nog steeds boos op me dat hij niet langer bij Koen mocht spelen. Ach, de lieverd toch! Tja, moeders gooien ook altijd roet in het eten! Wat kan je jonge leventje toch ook oneerlijk zijn!

naar boven

25 weken: vrijdag 23 februari t/m donderdag 1 maart 2007

Volgens de boekjes: Jouw partner kan rond de 25ste week de hartslag van het kindje horen door tegen de buik aan te luisteren via een wc-rolletje. Plaats de uiteinde van het rolletje ongeveer tien centimeter onder jouw navel. De baby is nu rond de 32 centimeter en weegt 650 gram. Zintuigen, als voelen, zijn reeds aardig ontwikkeld.

Vrijdag 23 februari 2007, 25 weken en 0 dagen zwanger

Vanmorgen naar de verloskundige geweest. Ben nog "maar" 83 kilo dus 4 kilo aangekomen! Bij Justus woog ik inmiddels 86 kilo dus was ik daar al 17 kilo aangekomen!!! Heb ook nog geen last van brandend maagzuur, alleen afgelopen zaterdag een beetje toen ik twee muurtjes had geschilderd, waarschijnlijk door het bukwerk of zo. Maar daarna dus helemaal niet meer, Jippie, het gaat echt goed allemaal! Wel verkouden, snotkop, hoesten, schale lippen en inmmiddels een koortslip, maar ach dat heeft niets met het zwanger zijn te maken! Ben de afgelopen twee dagen maar gewoon met de kippen op stok gegaan, dan is dat het snelst weer over.

Zelf had ik het idee de baby wel 5 vingers breed boven mijn navel te voelen schoppen. Maar de baarmoeder ligt 2 vingers boven mijn navel dus dat idee van mij klopte niet. Bloeddruk was 110/60 dus ook prima. Het hartje klopte mooi. Wat fijn allemaal!

Zondag 25 februari 2007, 25 weken en 2 dagen zwanger

Gisteren had Guido een optreden dus vanmorgen met Justus om 07:00 uur naar beneden en hem daar bezighouden zonder pappa wakker te maken. Hij was namelijk om 04:30 uur thuisgekomen en moest echt even een paar uur zien te slapen. Omdat het ook nog druilerig weer was en Justus daardoor niet lekker buiten kon fietsen o.i.d. hebben we samen vooral met de DUPLO gespeeld. Vandaag maar eens een "My Space" aangemaakt: www.myspace.com/roelindatenpas. Dit wordt merendeel gebruikt voor en door muzikanten maar ach, als "groeppie" van Guido mag ik er vast ook wel bij toch? (alhoewel ik er tegenwoordig nog maar zelden bij ben sinds we Justus hebben). Wil je "mijn vriendje" worden op "My Space" dan kun je hier klikken: http://www1.myspace.com/reloc.cfm?c=2&id=723D0D57-774B-4A69-9755-2F1641238A38 

Maandag 26 februari 2007, 25 weken en 3 dagen zwanger

Grieperig?

En iedereen al grieperig geweest of valt het mee? Zelf was ik afgelopen week niet zo lekker en loop nu rond met een fraaie koortslip, jakkes, hij is fijn!

Gekleurde afscheiding, sorry voor bepaalde details maar dat hoort er nu eenmaal ook bij:

Had na de 9-maandenbeurs wat bruin/rode afscheiding, waarschijnlijk door het gesjouw 6 uur lang in de RAI. Maar afgelopen zaterdag kreeg ik het weer, niet veel maar toch... ik zie aldaar liever geen kleurtjes! Ik schiet, zeker met mijn achtergrond, dan toch wel redelijk in de stress! Vanmiddag bij het telefonisch spreekuur de verloskundige gebeld. Ze zegt dat het in principe niets verontrustends hoeft te zijn, zeker niet omdat het heel erg weinig is. Hoef het b.v. niet op te vangen in een verbandje of zo. Ook heb ik geen harde buiken of wee-en gevoel. Het kindje beweegt goed en ik heb verder geen buikklachten. Morgen moet ik even voor een blaasontsteking controle langs de huisarts... ik zie het verband eigenlijk niet zo maar zal het dan maar wel doen. Op het moment is alles weer doorzichtig tot maximaal wit. En dat zie je als zwangere uiteraard veel liever!

Nog even lief blijven zitten hoor kleintje!

Het is nog lang geen tijd!!!

Donderdag 1 maart , 25 weken en 5 dagen zwanger (& een half jaar!)

Vandaag precies een half jaar zwanger. Toen ik precies een half jaar zwanger van Justus was was het 22 oktober 2003. Ik was jarig, werd 31 jaar en we gingen ons boterbriefje halen op het stadhuis van 's Gravendeel. Ben nog steeds blij dat we er toen geen feest van hebben gemaakt. Het was ook zeker niet "de dag van m'n leven". Onze ontmoetingsdatum van 1 oktober 1995 vinden we allebei belangrijker en inmiddels is die weer verdrongen door de dag dat Justus werd geboren. En dat was een dag die ik als "een hel" heb ervaren, moet je nagaan!

naar boven

26 weken: vrijdag 2 maart t/m donderdag 8 maart 2007

Volgens de boekjes: Rond week 26 gaan de oogjes af en toe open. De ongeboren baby heeft een korter slaap en waak ritme dan jij. De manier van bewegen en de regelmaat van bewegen kan heel herkenbaar zijn als je er op let. De ene baby beweegt veel meer in de buik dan de andere baby. Als de kleine in de buik flink met de armpjes en beentjes in de weer is dan zal dit na de geboorte ook het geval zijn. Het ontwikkeld nu al een eigen stijl en karakter. Gemiddeld behoort een baby acht keer per dag te bewegen. Als hij een tijdje niet beweegt, is hij vaak wat aan het rusten. Hij wordt meteen druk als je hem 'wakker schudt'. Hij voelt wanneer jij veel beweegt of juist rustig bent. Als er duidelijk veranderingen in zijn/haar bewegingsritme komt, kan er iets aan de hand zijn.

Zaterdag 3 maart, 26 weken en 1 dag zwanger

Vandaag hebben we behang besteld. Het is dit behang geworden:

De eerste 1mtr10 vanaf de grond wordt met structuurverf gedaan in dezelfde kleur blauw, daarboven komt het behang, afgewerkt met een latje in dezelfde blauw geverfd tussen de verf en het behang. Bovenaan hebben we een witte afdek-lat gekocht voor de afwerking behang/plafond. Op het behang zit 5 werkdagen levertijd maar dat maakt niet uit, kunnen we vast met de verf beginen, goed laten drogen en volgende week het behang doen. Dat houtsnijwerk van ons ledikantje is trouwens behoorlijk gelijkend met het peuterbedje hierboven, grappig! Die gaat Guido trouwens binnenkort nog wel effe overschilderen.

Ook hebben we een rode (plastic) 5-armige kroonluchter gekocht bij de Karwei. Ik was helemaal verbaasd dat Guido dat ook leuk vond! Zo zie je maar weer, na 11,5 jaar kun je elkaar nog steeds verrassen!

Verder alles goed, de Primavita lessen (cursus conditie- en krachttraining voor zwangere en pas bevallen vrouwen) kan ik goed volgen alleen heb ik een hekel aan de "mat-oefeningen". Daar gaan mijn heupen enorm van verzuren. Je merkt wel dat je je er fit bij blijft voelen, de bekken-bodem-spieren goed traint en ook de schuine buikspieren. We zijn iedere zaterdagmorgen met een groepje van zo'n twaalf vrouwen in het Lucas-ziekenhuis onder begeleiding van een fysiotherapeut al om 09:00 uur flink in beweging op meestal swingende muziek. Wel lastig dat je je heupen stil moet houden om het kind goed in je bekken te blijven dragen op Salsamuziek! Ik krijg dan vanzelf de neiging om met mijn kont te gaan zwaaien en dat is dus verboden! Jammer, dan de boerenklompendans maar weer, hi, hi! Als ik thuis kom en onder de douche sta voel ik me super-relaxed. Meestal ga ik dan ook weer even in bed liggen als dat kan. Genieten van deze rust en vrijheid, zometeen moet er weer een kereltje dag en nacht om de drie uur aan de "titte", dus het er nu van nemen is mijn motto! Gelukkig zijn Justus en Guido erg lief voor me en doen de mannen samen op zaterdag de boodschappen als ik lig te 'lapen" zoals Justus dat zo lief zegt: "Sssst... mijn mamma lapen"!!!

Zondag 4 maart, 26 weken en 2 dagen zwanger

Vandaag zijn we begonnen met de babykamer te schilderen, Justus hielp erg goed mee. "Mijn broertje mooi blauwe kamer!".Dinsdag 6 maart, 26 weken en 4 dagen zwanger

Auw! Sinds gisterenmorgen blaasontsteking! Vanmorgen hield ik het niet meer en ben naar de doktersassistente gegaan toen ik Justus naar het KDV had gebracht. Ik kreeg een potje mee naar de wc om wat op te vangen en ze ging gelijk testen. Er zit inderdaad iets als een ontsteking en ook bloed in de urine. Tussen de middag gaat ze me bellen als ze met de huisarts heeft overlegd. Intussentijd maar even een paar liter water naar binnen zien te krijgen, spoelen helpt altijd! Wat niet helpt zijn de schoppen die onze jongeman o zo fijn tegen de blaas aan geeft, hou eens op joh!

Justus heeft trouwens sinds zaterdagavond de waterpokken. Het arme kind zit helemaal onder! Hij is wel heel meegaand met zijn mamma als die moet plassen (elke 5 minuten 3 druppels???) en staat soms even bij me en houdt m'n hand vast, de lieverd!

Guido is zondagavond naar Parijs vertrokken voor z'n werk. Zul je net zien, dan is er van alles aan de hand thuis! Gelukkig komt hij vandaag laat in de avond weer thuis. Oefff!!! Ik moet er toch niet aan denken een BOM-moeder te zijn wat ik vroeger toen ik een jaar of 10? was altijd wilde worden (door tante Hanna van Jan-Jans en de kinderen). Met zijn tweetjes is het leven toch een stuk makkelijker! Justus heeft wel mazzel dat pappa er niet is want die heeft al twee nachten bij mij in bed gelegen. Niet zozeer uit verwennerij (ok... een beetje dan) maar met name om niet zelf "tig" keer per nacht er uit te moeten omdat hij last heeft van de pokjes. Ik kan daar zelf erg slecht tegen namelijk.

Eind van de ochtend belde de assistente terug met de mededeling dat de huisarts me een kuur heeft gegeven, die kan ik om 15:00 uur ophalen bij de apotheek. Ik moet 48 uur na de laatste tablet weer urine laten checken. Verder veel drinken, vitamine C innemen en Cranberrysap drinken.

Woensdag 7 maart, 26 weken en 5 dagen zwanger

Lekker dan, kom ik thuis met het recept zijn het medicijnen tegen reumapijn voor een andere Ten Pas! Ik ben blij dat ik alles altijd nalees, waaronder de bijsluiter! Vanmorgen dus op hoge poten eerst naar de doktersassistente om het te melden (ze keek het even na en je mag deze medicijnen absoluut niet gebruiken als je zwanger bent!) en gaf me een uitdraai van mijn recept mee. Ik met een kwaaie kop naar de apotheek om de medicijnen om te ruilen en gezegd dat ik er behoorlijk pissig over ben! Jeetje, gaat de zwangerschap eindelijk eens goed lopen er van die sufferds rond die niet op zitten te letten. Nu ook nog een dag langer met blaasontsteking rond lopen, bedankt supersukkels!

(ik = aan het flippen in Itali, door Debby vastgelegd op de gevoelige plaat)

ijn paps heeft vandaag de vensterbank gemonteerd op de babykamer, is super mooi gelukt! We hebben nu op alle 3 de slaapkamers dezelfde brede vensterbanken in de kleur van het laminaat die overal op de 1e verdieping ligt. Sjiekdefriemel!

naar boven

27 weken: vrijdag 9 maart t/m donderdag 15 maart 2007

Volgens de boekjes: Het is leuk om rond week 27 te proberen om contact te krijgen met jouw kindje. Doe dit door een warme hand of de wang van jouw partner op jouw buik te leggen terwijl je jouw buik uitzet bij het inademen. Op een gegeven moment merk je dat de baby tegen de warme plek aan komt liggen. Het werkt het beste als je je volledig ontspant en het iedere dag rond een vast tijdstip probeert. Jouw kindje wordt steeds groter en is tussen de 30 en 38 centimeter. De nog vrije ruimte in de baarmoeder wordt zeker aan helemaal benut.

Zaterdag 10 maart, 27 weken en 1 dag zwanger

Hield vorige week Justus mij 's nachts uit mijn slaap door de waterpokken is het nu Guido die zit te draaien, woelen en te kuchen. Wat een ziekenboeg! Wel heeft Guido vandaag nog het behang tegen de muur geplakt maar verder heeft hij rillerig in bed gelegen. Zelf heb ik de ruitjes van de kast vervangen door multiplex die ik heb behangen. (En een gat in de muur geboort bij de eethoek om de kandelaar daar steviger te laten hangen, houten plantenbak geschildert, boodschappen gedaan, Intratuin geweest, bloemetjes en bolletjes geplant, klus-zooi opgeruimt, tafels en de banken afgenomen, gestofzogen, Justus bezig gehouden, tractor en de bal van het schoolplein vissen die meneer weigerde op te halen... maar dat heeft allemaal geen naam zeggen ze dan! O,ja.. en natuurlijk stond ik om 09:00 uur al te springen op muziek bij de primavitacusrsus, stel je voor dat ik te weinig beweging krijg... pfffftttt...). De mannen liggen nu op bed, kans om mail te checken en m'n weblog bij te werken!

Het kraampakket van de verzekering is vandaag binnen gekomen.

naar boven

28 weken: vrijdag 16 maart t/m donderdag 22 maart 2007

Volgens de boekjes: In week 28 is de ongeboren baby gemiddeld 35 centimeter en weegt 900 gram. De smaakpapillen, welke de baby pas na de geboorte wat aan heeft beginnen zich te ontwikkelen. Tegen het eind van deze maand is hij/zij gegroeid tot rond de 39 centimeter en weegt dan gemiddeld 1800 gram. De baby is levensvatbaar. Mocht de baby nu geboren worden dan zal het wel in een couveuse moeten liggen. De longetjes zijn nog niet helemaal klaar daarom zal de kleine in de couveuse gehouden worden. Ook kan de baby zichzelf buiten de baarmoeder niet warm houden en is daarnaast erg gevoelig voor infecties. Zelfs baby's van zesentwintig weken, kunnen het redden dankzij de couveuse.

Vrijdag 16 maart, 28 weken en 0 dagen zwanger

We hebben van de week bericht gehad dat het kinderdagverblijf waar Justus zit een wachtlijst heeft. Voor de woensdagen is er geen probleem, op alle andere dagen zijn er ongeveer 18 wachtenden voor ons... da's balen en ook nog inclusief rekenschap met de creche-verlaters omdat ze binnenkort 4 worden! Echt veel kunnen we op het moment niet doen, alleen de vinger aan de pols houden om te kijken in welk tempo hij slinkt en ook de maandagen en vrijdagen als opties open te houden, dan moet ik maar in dagen gaan schuiven. Maar grote kans dat ik naar alternatieve oppasmogelijkheden moet gaan uitkijken tot er wel plaats is. We hopen dat de regering eindelijk eens aan het werk gaat om waar te maken wat ze beloven zodat ik met een gerust hart en zonder schuldgevoelens of stress aan het werk kan gaan!

Goede en betaalbare kinderopvang is een belangrijke voorwaarde voor bevordering van de arbeidsparticipatie van vrouwen, voor de economische zelfstandigheid van vrouwen en daarmee ook een noodzakelijke voorwaarde om de toekomstige vergrijzing van Nederland te kunnen opvangen. De wens om de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten, impliceert dus een goede en betaalbare regeling voor kinderopvang. Een goede regeling voor kinderopvang behoort de combinatie van arbeid en zorg te vereenvoudigen en de toegankelijkheid van de kinderopvang te verbeteren. Het is belangrijk dat gezinszorg en carrire kunnen samengaan. Werkende moeders zijn ook goede moeders.

Maandag 19 maart, 28 weken en 3 dagen zwanger

Terug van weggeweest van een weekendje Noorwegen om Hans en Marthy te bezoeken.

Baby's eerste vliegtuigvlucht: Amsterdam-Oslo

Uiteraard was het weer enorm leuk om bij Hans en Marthy te zijn. Justus heeft sleetje gereden, getoverd en is op kabouterjacht geweest en heeft een huis gebouwd en een vuurtje gestookt in de Lavatent. Wat een belevenissen voor zo'n peuter! "Bedankt Hans en Marthy voor jullie gastvrijheid!"

 


De kraamzorg kwam vanmiddag om 14:30 uur langs voor een intake gesprekje. Komt er op neer dat ik over 8 dagen verdeeld 44 uur kraamzorg krijg.

naar boven

29 weken: vrijdag 23 maart t/m donderdag 29 maart 2007

Volgens de boekjes: Misschien merk je dat je tepels melkvocht uitscheiden, misschien heb je dit al langere tijd. Als je dit nog niet gemerkt hebt dan geeft dat niet. Sommige vrouwen zien het alleen nadat de baby is geboren. Onderzoek heeft uitgewezen dat de baby niet alleen kan horen, maar ook in staat is je eigen stem te herkennen. Dit toont aan dat babies nu al kunnen leren, onthouden en herkennen. Brandend maagzuur is een gebruikelijke kwaal tijdens de zwangerschap. Bij de apotheek kunnen ze je waarschijnlijk goed helpen.

Vrijdag 23 maart, 29 weken en 0 dagen zwanger

Wow! Al 29 weken zwanger dus ga nu mijn 30ste week al weer in! Het begint nu echt op te schieten. Het kindje is zelfs al levensvatbaar. Dat is een hele geruststelling om zover te zijn gekomen. Natuurlijk heb ik liever dat hij nog even blijft zitten, zo'n 10 weekjes. Gelukkig is Guido weer helemaal beter en kan hij weer door mij aan het werk gezet worden in de babykamer (kruipwerk, strekwerk en zwaar werk, en werk op terpentinebasis de rest doe ik zelf wel). Dat nestel gevoel begint nu al wel op te borrelen hoor! Ik kan echter niet geloven dat ik al 5 weken voor het bevallingsverlof sta, het valt allemaal nog reuze mee om te werken. Heb afgelopen woensdag zelfs nog na werktijd met een collega-vriendin afgesproken bij de Italiaan op de Meent in R'dam om een hapje te eten en bij te kletsen. Allemaal geen enkel probleem om dan nog naar Apeldoorn te karren en er laat aan te komen. Die Italiaan (Napoli) is trouwens geen aanrader. Eten was niet bijzonder, prijs aan de hoge kant en toen ze de capuchino van een andere tafel voor onze neuzen zette werd hij zonder pardon of excuus weer weggehaald. Ik flapte er toen natuurlijk uit dat ik er net in had gespuugd. Geen reaktie... hi, hi, hi!

Vandaag weer controle bij de verloskundige gehad.

 • Bloeddruk: 120/70
 • Gewicht: 85 kg
 • HB: 6.7
 • Baarmoeder opgemeten en die was 27 cm.

Dat wordt dus weer appelstroop eten om de HB boven de 7 te krijgen. Over 3 weken mag ik weer komen (13 april - 10:20u.).

Zaterdag 24 maart, 29 weken en 1 dag zwanger

De naam:

We zijn weer terug bij RUBEN: deze viel in het begin af doordat hij tegenwoordig weer populair is maar met de niet populaire namen komen we er toch niet uit. Guido wil Marcus en ik toch echt Tygo. De afgelopen maand al mijn vrouwelijke charmes op Guido uit zitten spelen maar hij is niet om te lullen en wil echt geen Tygo. Tsja, ik vind Marcus toch weer te oudbollig... De oude lijst er bij gepakt en ja... Ruben vinden we nog steeds allebei harstikke leuk! Dus zeer waarschijnlijk wordt het dan toch Ruben. Maarre... we zijn nogal wisselvallig he? Hi, hi! Wat een gedoe! Na 11 zwangerschappen zou je toch zeggen dat we het wel een keer vast zouden hebben staan. Maar ga er nu allemaal maar van uit dat het Ruben is, ik ben dat gebakkelei nu wel een beetje zat aan het worden. In ieder geval iedereen ontzettend bedankt voor het meedenken!!!

Het kamertje:

Afgelopen woensdag heeft mijn paps het rolgordijntje en de gordijnrails opgehangen. Gisteren heb ik de gordijnen van de stomerij gehaald. Vanmorgen heeft Guido de overzetplinten vastgemaakt en de lampen opgehangen. Ik heb gesopt en de gordijnen terug opgehangen (moeten nog flink uithangen zo te zien...).

Het resultaat:
Aankleding:

Nu dus nog het bedje en de komode er in en dan kan ik beginnen met decoreren wat bijna alleen met rode assesoires zal gebeuren. Er worden slechts twee schilderijtjes aan de muur gehangen omdat het behang al druk genoeg is. Het linker schilderijtje heb ik van de rommelmarkt en de rechter van Marktplaats. Ze komen allebei uit de jaren 20-30. Dan natuurlijk lakentjes en kleertjes wassen (heb al 5 pakjes maat 50... ze waren zo schattig!) en lekker aankuieren... wat leuk zijn die voorbereidingen toch!

naar boven

30 weken: vrijdag 30 maart t/m donderdag 5 april 2007

Volgens de boekjes: Misschien voel je voor het eerst de Braxton Hicks ween. Deze zullen aanhouden tot het einde van de zwangerschap. Het zijn oefenween, die geen pijn hoeven te doen. Ze maken je klaar voor de echte bevaling. Schoenen met lage of geen hakken zitten lekkerder dan schoenen met hoge hakken nu je buik je balans heeft veranderd. Als je niet comfortable kan zitten probeer dan op de grond te ziteen, met je rug en schouders tegen de muur aan. De huid begint strak te trekken omdat vet zich nu onder de huid vormt. Het vet isoleert en dient tevens als energiereserve. Je baby ontwikkelt refelexen en de huid is erg gevoelig. De hersens zijn volledig gevormd en de baby kan pijn voelen.

Vrijdag 30 maart, 30 weken en 0 dagen zwanger

Woensdag aan het eind van de middag hadden we een gesprek met de directeur van de basisschool voor Justus. Erg interessant allemaal om te horen hoe ze het tegenwoordig doen. Justus is trouwens een late leerling en zal niet meegaan naar de 2e groep de zomer na zijn start. Da's zielig... ik zie mezelf nog zo met mijn neus geplet tegen het raam staan om te zien dat al mijn vriendjes en vriendinnetjes naar de overkant waren verhuist en dat ik niet mee mocht. Toen ik dat vertelde zei de directeur dat er geen therapie voor bestond. Grappig... Maar ik weet het echt nog heel erg goed en ik voelde me superellendig! En natuurlijk wil je je kind besparen wat je zelf als ellendig hebt ervaren toch? Justus ging tijdens het gesprek lief spelen maar helaas wilde hij de meester geen hand geven en ging aan het einde van het gesprek heel vervelend aan de voordeur hangen omdat hij het wel had gezien.... Ik had zo gehoopt dat hij zich voorbeeldig zou gedragen, hi, hi! Maar ja... peuters laten zich daardoor niet benvloeden zeker niet als ze moe zijn van een hele dag spelen op de creche.

De voor- en naschoolse opvang is eigenlijk nog steeds niet goed geregeld terwijl dit volgens de regering wel zou moeten zijn. We zullen voor de zekerheid ook maar gaan inschrijven bij de creche voor de BSO want daar staan ook nog steeds wachtlijsten.

Begin van de avond werd de kommode geleverd. Helaas, hij past niet via de trap naar boven. O,jee! Zaterdag komt mijn sterke zwager helpen. Misschien dat het dan wel lukt.

Nog een maandje, dan is het thuis genieten. Hopelijk schiet dan niet weer mijn bloeddruk omhoog (van het niets doen?) want ik heb sinds deze week als ik wakker wordt tintelende armen en handen en vingers... weet niet of dat er wat mee te maken heeft maar toch even in de gaten houden.

De baby is een echte woelwater en ik ben 's nachts veel wakker hierdoor, ook in de auto jumpt hij op-en-neer en als mijn buik tegen het bureau aanraakt dan duwt hij daar gelijk tegen. O, jee... nu al babbels!

Maandag 2 april, 30 weken en 3 dagen zwanger

Afgelopen weekend weer iets verder gekomen met de babykamer. Met hulp van Bert, Carolien en pa heeft Guido de komode boven gekregen. Ook heeft hij het bedje geschildert en ben ik weer gaan shoppen voor de aankleding van kamertje en kind. Heb een T-shirtje in knaloranje gekocht met "Hollandse nieuwe" er op, ha, ha... vond ik zo grappig! Ook de spullen van Justus (die nog niet verkocht waren op Marktplaats) achter het schot vandaan gehaald, de kast en komode zo goed als ingericht, moet nog wel alles wassen uiteraard. We schieten op, het aftellen is begonnnen!

Ben ook bezig met de verzendlijst voor de geboortekaartjes en de kaartjes staan in bestelling. Over twee weken komen de drukproef en de enveloppen binnen. Het wordt nu echt heel erg "echie"... zuurbranden komt zo nu en dan opzetten maar voor de rest voel ik me prima met wat extra rustuurtjes die ik mezelf nu wel gun.

Dinsdag 4 april, 30 weken en 4 dagen zwanger

Hieperdepiep hoera, (o)pa Corrie en (o)ma Annie 38 jaar getrouwd!!! Felicitaities aan jullie van Guido, Roelinda en Justus (en onze kleine woelwater) en nog vele jaren samen!!!

naar boven

31 weken: vrijdag 6 april t/m donderdag 12 april 2007

Volgens de boekjes: Je baby kan zien in de baarmoeder en weet of het donker of licht is. De baby ziet er iedere dag molliger uit nu meer vet onder de huid vormt. Je gewicht neemt sneller toe in deze fase, waarschijnlijk een halve kilo per week. Bij jongetjes zakken de testikels nu uit het lichaam in het scrotum.

Zaterdag 7 april, 31 weken en 1 dag zwanger

Op vrijdag 6 april gingen Justus en ik naar K3! naar de voorstelling van de 3 biggetjes (musical) in Ahoy - Rotterdam. Het was erg gezellig want we gingen met een groepje van 4 kinderen, 4 moeders en 2 pappa's. Daarna nog even het centrum van Rotterdam ingegaan. Ik dacht dat het koopavond was... even vergeten dat het ook Goede vrijdag was en alles om 19:00 uur potjedicht ging...

Sinds een week is het zuurbranden echt van start gegaan... geen dag zonder dat rotgevoel. Bluuuuh!

Vandaag hadden Guido en ik even een misverstandje... Guido stond onder de douche en ik zei Justus dat mamma ging sporten. Douchekraan dicht... Guido's hoofd uit de douchebak... Eh, ik ga nu naar de Paasraces op Zandvoort! Vandaag? Maandag toch? Ja dat ook maar vandaag ga ik met Arjan. Ja lekker dan!!! Ik sport toch altijd van 09:00-10:00 uur op zaterdagmorgen (Primavitacursus voor zwangeren)... Affijn ik snap ook wel dat hij enthousiast is nu hij en Arjan sponsor zijn van Douma autosport (rijdt de dames cup van de Suzuki Swift) maar om mij mijn uurtje zwangerschapsgym daarbij te ontnemen gaat me toch wat ver. Dus... toch geen punt van gemaakt (vind ik erg knap van mezelf) en Justus meegenomen. Hij ging heel lief in een hoekje van de gymzaal met meegenomen speelgoed spelen en de zwangeren die al moeder waren, waren verbaasd dat hij dat zo lief deed een uur lang. Ik trots natuurlijk op mijn ventje!!! Maakte het alles toch weer goed! 's Middags zijn Justus en ik gezellig de stad ingegaan en hebben daar ook geluncht bij DeliFrance. Paps was om 17:30 thuis met... de bloemen die Sandra Douma met haar derde plaats op het podium had gekregen. Hoe chaotisch zo'n dag dan ook begint... alles komt dan toch weer op z'n pootjes terecht gelukkig!

Website van Extropy (bedrijf Guido en Arjan): http://www.extropy.eu/

naar boven

32 weken: vrijdag 13 april t/m donderdag 19 april 2007

Volgens de boekjes: Rond de 32ste week is voor de kleine niet veel ruimte meer in jouw baarmoeder. Schrik dus niet als je de baby niet zoveel meer voelt bewegen. Hij/ zij ligt met opgetrokken beentjes. Het heeft een lengte van 40 centimeter en weegt rond de 1800 gram. De ongeboren baby zal nu de houding aannemen waarin hij/zij straks geboren zal worden. Hoogstwaarschijnlijk ligt de baby nu ondersteboven met het hoofdje naar beneden. Ligt hij/zij andersom dan wordt dat een stuitligging genoemd. Een baby die in een stuitligging ligt, maakt het de moeder niet makkelijk tijdens de bevalling.

 • 13 april 10:20u.    Verloskundige
 • 16 april 20:10       10-minutengesprek creche
 • 19 april 18:00       Etentje met 14 meiden van kantoor (secretaressendag)

Vrijdag 13 april, 32 weken en 0 dagen zwanger

Vanmorgen met Justus naar de verloskundige geweest. De tinteling in mijn vingers en soms tot in de armen heeft gelukkig niets met bloeddruk verhoging te maken. Ik word er 's nachts soms wakker van en mijn vingertoppen zijn de hele dag door supergevoelig. Maar dus geen bloeddrukverhoging, sterker nog, alles is prima!

 • Gewicht: 85.9 kg
 • Bloeddruk 125/65
 • Urine: goed
 • Baarmoeder cm: 30
 • Ligging: Met het hoofdje naar beneden!!!! (toch goed gevoeld vorige week maandag op dinsdagnacht dat hij zich omdraaide, ik werd er wakker van!)
 • Hb 6.9 (de appelstroop werkt dus)

Toch even gezocht naar die tintelende vingers en het volgende is erover te zeggen:

Een vervelende complicatie van dat extra vocht kan het Carpale Tunnelsyndroom zijn. Hierbij heb je last van tintelende vingers en dode handen. Dit wordt veroorzaakt doordat er in een tunneltje in je onderarm wat vocht zit. In dit tunneltje lopen alle zenuwen naar je vingers en handen. Door het vocht worden die zenuwen afgekneld, wat zorgt voor dode handen en tintelende vingers. Een heel vervelend gevoel dat ook ‘s nachts voor de nodige slapeloosheid kan zorgen. Soms kan het helpen door ’s avonds 10 minuten te oefenen met je vingers in warm water.
(bron:
http://www.medicinfo.nl/%7B2da0507b-cc3f-41e8-981e-0147a6911b5a%7D)

Je lichaam kan nu vocht vasthouden, waardoor je dikke voeten krijgt. De hoeveelheid vocht in je bloed is met zo'n 40 procent toegenomen. Het Carpaal Tunnel Syndroom is een vervelend kwaaltje. Door vocht in je polsen kan er een zenuw beklemd raken wat een doods gevoel in je handen en armen en tintelende vingers veroorzaakt. Het helpt om je handen te wrijven, ze te schudden en buiten je bed te laten hangen. Doe liefst geen klusjes waarbij je je pols extra moet belasten (breien, strijken enzovoort). De klachten verminderen met een speciaal spalkje voor je pols.
(bron:
http://www.jongegezinnen.nl/jongegezinnen/zwanger/zwangerkalender/rij3/week31/)

Joepie-de-poepie, ik mag niet meer strijken!!! gn, gn!!!

Nog twee weken werken, dan hebben mijn handen ook wat meer rust i.v.m. PC-gebruik. Wellicht helpt dat ook een klein beetje...  Verder last van onrustge benen en zuurbranden, jakkes.

Maandag 16 april, 32 weken en 3 dagen zwanger

Het hele weekend last gehad van pijnlijke handen en tintelende armen. Werd er vaak wakker van 's nachts dus da's balen. Ik heb gelukkig mijn nagels lang genoeg om daarmee te kunnen typen want de topjes van mijn vingers zouden dat niet aankunnen. Verder was het natuurlijk heerlijk genieten van het weer. Justus heeft vrijdag met een vriendje van de creche daar in de tuin gespeeld met waterpistooltjes. Zaterdag in de tuin klussen, Intratuin e.d. bezocht en bij m'n ouders gegeten. Zondag naar de Julianatoren en met Bianca, Martijn en Djda in onze tuin gezeten, samen gekookt (asperges) en gegeten... wat een leven! Vandaag peuterzwemmen, huishouden en thee in de tuin met m'n zus gedronken. Jammer dat het morgen weer gedaan is met dit verrukkelijke weertje. Ondanks dat ik vocht vasthou, dikke vingers en enkels krijg en nauwelijks nog in schoenen pas hou ik wel van dit weertype, met name dor het Zuid-Europeese leventje wat je dan opeens leeft! T(och ooit eens naar Itali of Portugal emigreren?)

naar boven

33 weken: vrijdag 20 april t/m donderdag 26 april 2007

Volgens de boekjes: In week 33 begint de ongeboren baby de donshaartjes die over heel zijn lichaam zitten te verliezen. Wel is de huid nog steeds bedekt met huidsmeer. Het huidsmeer is een wittige substantie die de baby beschermt tegen infecties. In de meeste gevallen verdwijnt deze laag In de laatste weken van de zwangerschap. Het witte huidsmeer is nog wel goed te zien bij te vroeg geborenen. De longen beginnen geleidelijk rijp te worden. In week 34 werken de niertjes.

Zondag 22 april, 33 weken en 2 dagen zwanger

Sorry voor de late up-date maar ik heb nogal last van mijn Carpale tunnelsyndroompje... en aangezien er voor mijn werk ook nog wat getypgeit moet worden probeer ik het een beetje te beperken op het moment om toch nog geslaagd mijn laatste werkweek in te gaan. Wow! Wat is het snel gegaan! Mochten jullie verbaasd zijn dat Ruben's pagina opeens is uitgekleed tot alleen het zwangerschapsverhaal: Guido was het er niet mee eens dat alles al zo uitgebreid er op stond. Blijkt dat hij dus mijn slechtste lezer is, ha, ha! Betrapt! Want hij had daar weken eerder achter kunnen komen! Affijn, hij heeft wel een punt dus de rest komt pas na de geboorte weer zichtbaar te staan.

Afgelopen donderdag was het secretaressedag en ben ik met enkele meiden op kosten van n van onze directeuren uit eten geweest in Rotterdam. Het was erg gezellig en zoals altijd hebben we weer veel Tips&Tricks uit kunnen wisselen. Verder bezig met overdracht van werkzaamheden.

In onze voortuin prijkt sinds gisteren een waterbol! Erg leuk gezicht! Nu nog wat grint erbij storten en in de achtertuin is de bodem bedekt met cacoadoppen, de tuinen zijn klaar om alleen een beetje onderhouden te worden tijdens de zomer. Genieten dus.

Afgelopen zaterdag hebben we weer foto's gemaakt voor ons zwangerenclubje en ik heb er inmiddels een pagina voor gemaakt zodat iedereen zijn foto's kan uploaden: http://gym.roelinda.nl. Moet er nog wel een paar opetten maar het wachten is tot ik de foto's binnen heb van het andere meisje dat foto's schoot.

Verder alles goed, alleen dus pijnlijke handen en opgezwollen enkels en voeten. Ben donderdag op mijn binnensportschoenen (die een maat groter zijn dan ik normaal draag) dus op mijn Nike Air's naar kantoor geweest. Beetje lacherig was ik er zelf wel over maar iedereen gaf me groot gelijk.

agenda:

 • 26 april: Laatste werkdag voor het verlof!
 • 27 april: Justus poging 3 ogentest peuterbureau 08:30u.
 • 27 april: Verloskundige 08:50u.

naar boven

34 weken: vrijdag 27 april t/m donderdag 3 mei 2007

Volgens de boekjes: De baby rust nu op de baarmoeder en is niet meer `drijvende`. Door je grotere baarmoeder heb je waarschijnlijk problemen met grote of zware maaltijden. Probeer vaker minder te eten. De vingernagels reiken nu over de vingers en de baby kan zichzelf krabben.

Zondag 29 april, 34 weken en 2 dagen zwanger

Daar ben ik weer, met pijnlijke vingertopjes probeer ik toch nog even mijn website up-to-date te houden... Afgelopen donderdag m'n laatste werkdag gehad. Da's raar... m'n werk is toch een verlengstuk van mezelf en moeilijk los te laten. Nu deze dag echter voorbij is heb ik wel het gevoel dat ik er erg aan toe ben om me volop te concentreren op de komst van Ruben. Ik voel zijn bewegingen o zo duidelijk en ben eigenlijk wel erg benieuwd naar deze jongeman die volop in mijn buik aanwezig is. Vrijdag controle gehad bij de verloskundige alles goed. Ben 0.6 kg afgevallen! Justus heeft de ogentest trouwens goed doorstaan op het peuterbureau! Vrijdagmiddag heeft Guido EINDELIJK zijn nieuwe auto gekregen. Alleen het rittensysteem en de sidebars waren er nog niet dus de auto moet nog een keer terug binnenkort. De Audi is zaterdag op mijn naam overgeschreven en de Ford Mondeo kan nu de verkoop in.

Maandag 30 april, 34 weken en 3 dagen zwanger

Leve de Koningin, hoera, hoera, hoera.....

 

 

Dinsdag 1 mei, 34 weken en 4 dagen zwanger

O wat raar... het is een werkdag maar mag niet aanloggen op het netwerk. Justus vanmorgen naar het KDV gebracht, boodschappen gedaan en inmiddels draait de wasmachine, hangt er al een was aan de lijn te drogen, is er een handwasje gedaan en ligt ons beddegoed klaar voor de volgende was. Het hele huis doorlopen met de plumeau en nu effe uitrusten achter de PC om zo de stofzuiger te hand te nemen. Daarna een broodje eten. Even een tukkie doen en de bedden weer opmaken, zo van de lijn hoef je die nooit te strijken, fijn is dat altijd met zo'n zonnetje en een frisse wind door je lakens. Dan is het alweer tijd om Justus op te halen want ik laat hem nu niet meer op het KDV warm eten, dat doen we gezellig samen! Guido zal laat thuis zijn dus voor hem bewaren we wel een prakkie. Dag 1 van m'n verlof en ik ben al een huismuts, hi, hi!

naar boven

35 weken: vrijdag 4 mei t/m donderdag 10 mei 2007

Volgens de boekjes: De kans op flauwvallen tijdens de zwangerschap is groter. Je duizelig voelen is een algemeen bekende kwaal bij zwangere vrouwen. Sta langzaam op en zorg dat je kleding draagt die je makkelijk losser kunt maken wanneer je je flauw begint te voelen. Misschien heb je te horen gekregen dat een keizersnede nodig is door de positie van de baby of door de afmeting of vorm van de buik. Als je je hierbij onprettig voelt kun je nog om een tweede opinie vragen. De baby ontwikkelt zijn eigen immuunsysteem.

Maandag 7 mei, 35 weken en 3 dagen zwanger

Vanmorgen naar peuterzwemmen geweest en de foto's waren binnen! Heb er 2 uitgezocht en hier zijn ze dan (klikken voor vergroting):

Gisteren met Martijn, Bianca en Djda naar het Dolfinarium in Harderwijk geweest, was heel leuk:

Donderdag 10 mei, 35 weken en 6 dagen zwanger

Ik lach me een ongeluk... ik ben weer afgevallen!!! Wacht maar... als Ruben een jaar oud is dan zit ik weer in maat 38 (hoop ik dan)!!! en kan ik mijn oude Levi's jeans die nog steeds braaf op stapel liggen sinds 2002 weer aan??? Zou wel leuk zijn!

 • Gewicht: 84.4
 • Bloedddruk: 120/80
  Bovendruk is dus wel iets omhoog gegaan, dus even opletten of ik last krijg van hoofdpijn/duizelingen etc. of ik niet weer hypertensie ontwikkel.

Nog even de grafiek van Justus ernaast en je ziet dat ik het echt veel beter doe, ik mis er wel de laatste 12 dagen van omdat ik toen weer terug naar het ziekenhuis moest.

Over 2 weken pas weer terug komen op vrijdag 25 mei 09:30 uur. Moet van het weekend er wel van de verloskundige voor zorgen dat we de boel voor de bevalling (bed op klossen ed) klaar maken. In overleg mag ik tegen het zuurbranden Rennies nemen. Ik heb dat tot nu toe nog niet aangedurfd maar ben de hele ochtend al beroerd ervan, dus nu toch overstag gegaan (bij Justus zp ik liters "Regla Ph" maar wil dat niet meer slikken, al die troep in m'n lijf!).

Op de linker rode kolom zijn weer foto's van het buikje toegevoegd [klik om direct te bekijken].

naar boven

36 weken: vrijdag 11 mei t/m donderdag 17 mei 2007

Volgens de boekjes:  In week 36 zal de baby met zijn hoofdje iets meer naar beneden zakken. Bij de eerste zwangerschap is dit voelbaar doordat jouw maag meer ruimte krijgt. Ben al eerder bevallen van een kind dan heeft de baby wat extra ruimte doordat jouw buikspieren meer zijn opgerekt van de vorige keer. De indaling begint dan wat later. De baby is nu ongeveer 45 centimeter en 2900 gram.

Zondag 13 mei, 36 weken en 2 dagen zwanger

Vandaag is het moederdag en in mijn buik gaat Ruben flink tekeer. Hij duwt, schopt, zet zich schrap en is behoorlijk aanwezig. Jongen, doe eens rustig aan met je moedertje joh!

Dinsdag 15 mei, 36 weken en 4 dagen zwanger

Nesteldrang? Heb vanmorgen een nieuw dekbedovertrek, waterdichte onderlegger (moet er VANAVOND op) en een extra mutsje voor Ruben gekocht. Sokjes en voedings BH's, pyjama voor mezelf en een lang T-shirt om in te bevallen. Nu nog twee schilderijtjes ophangen, de nieuwe lakens zitten in de was. Hopelijk blijft het even droog dan kan het lekker buiten drogen.

Gisteren met Justus koekjes gebakken, oh waar zijn we mee bezig? (gniffel!)

Vanavond met Justus lekker in bad geweest. Hier mijn drijvende blote buik (wat is ie wit h?:

naar boven

37 weken: vrijdag 18 mei t/m donderdag 24 mei 2007
(volgens de gynaecoloog maandag 14 mei t/m zondag 20 mei)

Volgens de boekjes: Je baby neemt snel in gewicht toe. Deze laatste vier weken kan de baby wel een kilo groeien. Je hebt nu waarschijnlijk de Braxton-Hicks ween gevoeld - 'oefen' ween die in tegenstelling tot echte ween niet pijnlijk zijn en niet toenemen in lengte en intensiteit. Je baby's longen zijn nu bijna volwassen en problemen met de ademhaling zijn nu onwaarschijnlijk. Onderzoek heeft aangetoond dat baby's gevoelig zijn voor jouw stress hormonen. Maak tijd om iets leuks te doen, en om te ontspannen. Je baby heeft geleerd om te zuigen, slikken en ademhalen. Het kan nu alledrie doen wanneer je het borstvoeding geeft na de geboorte. Babies oefenen hun ademhaling voor de geboorte door vruchtwater in en uit te ademen.

Vrijdag 18 mei, 37 weken en 0 dagen zwanger
(Volgens de gynaecoloog 37 weken en 4 dagen)

Het schiet lekker op! Ik heb de ziekenhuis tas zo goed als gepakt en het bed staat op klossen. Volgens Justus moeten we nu met een trapje het bed op.

Gisteren zeurderig gevoel onderin de buik. 's Avonds pijnlijke buik, dacht even dat het begon maar nu is alles weer stil.

Vanmorgen bij week 36 enkele foto's geplaatst en van de zwangerschapsgym de website http://gym.roelinda.nl/ bijgewerkt met nieuwe foto's van Judith van de primavita cursus.

Vrijdagavond hebben we met zijn drietjes de box opgezet. Justus heeft erg goed geholpen met de spijltjes er in te draaien. Nu zijn we de katten aan het leren dat ze er niet inmogen en ook daarmee is Justus een grote hulp! Natuurlijk ging Justus ook even 'babietje spelen' en in de box liggen en moest een flesje, ha-ha! We deden uiteraard vrolijk mee, alhoewel zijn benen buiten de box zwieberen. Wat is het dan toch al een grote kerel zeg! Hij verheugd zich enorm op de komst van Ruben en kan niet wachten om de grote broer te zijn!

Zaterdag 19 mei, 37 weken en 1 dag zwanger
(Volgens de gynaecoloog 37 weken en 5 dagen)

Vanmorgen bij de Primavita cursus gefilmd. Aankomende dagen (indien Ruben zich net aanmeld) ga ik er een videoclipje van maken. Toen bleek dat ik de eerste uitgerekende was van de groep had ik wel een beetje een "O, jeetje' gevoel. Ben ik nu aan de beurt??? Aaaaaaaarch! (Achteraf ja, nog 7 daagjes!)

 

Vandaag zijn Richard, Danille, Gunnar en Marin op bezoek geweest. Erg gezellig natuurlijk! Guido is met Justus nog even naar de Julianatoren geweest en ik ben toen even gaan pitten. Heerlijk! Toen de jongens thuis kwamen is Guido gaan koken... wat een lui mens ben ik ook!

Vanavond een uur met Christel aan de telefoon gesproken over de geboorte-ervaringen van Jan die afgelopen donderdag is geboren. Zo te horen gaat alles fantastisch! Ik ben enorm blij voor ze!

Woensdag 23 mei, 37 weken en 5 dagen zwanger
(Volgens de gynaecoloog 38 weken en 2 dagen)

"Een normaal verschijnsel tijdens de ontsluitingsperiode is "tekenen": u verliest wat slijmerig rood bloed. "... en dat heb ik sinds gisteren, begin van de avond. Onderzoek op internet: het kan enkele uren tot dagen duren voordat de bevalling begint. Ik heb altijd al gedacht dat het tijdens het Pinksterweekend zou komen, wie weet krijg ik nog gelijk!

Ga de hele dag aan de was en dergelijke besteden, de boel moet aan kant!

Vandaag is (o)pa Willemsen 75 jaar geworden:

naar boven

38 weken: vrijdag 25 mei t/m donderdag 31 mei 2007
(volgens de gynaecoloog maandag 21 mei t/m zondag 27 mei)

Volgens de boekjes: Je baby kan nu op ieder moment worden geboren zonder 'te vroeg' te zijn. Gbruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren. Jeukende voeten? Verwen ze met een pedicure en vraag je partner om een ontspannende voetmassage. Zet een tas klaar met spullen die je nodig hebt voor het geval je in het ziekenhuis moet bevallen. Ziekenhuizen hebben vaak een lijst voor je. De schedel van de baby is nog niet massief. 5 platen, ook wel fontanels genoemd zijn nog niet aan elkaar gegroeid en kunnen samengeknepen worden. Tijdens de bevalling kan de schedel iets in diameter afnemen om het gemakkelijker te maken. Na de bevalling neemt de schedel de ronde vorm aan. Ogen hebben nog geen traanbuisjes, dit komt pas een aantal weken na de geboorte.

Vrijdag 25 mei, Ruben is gisteren geboren!

Op woensdagavond 22:45 begonnen de ween en die kwamen al snel om de 5 minuten en hielden een minuut aan. Na een half uur in bed en anderhaf uur in bad te hebben gelegen de verloskundige gebeld. Ik had toen 2 cm. ontsluiting. Om 03:30 in het ziekenhuis 6 cm en om 04:30 mocht ik persen. Helaas maakte ik het mezelf erg moeilijk en blokkeeerde de boel waardoor ik bijna 3 uur heb liggen persen. Gelukkig kwam alles toch op zijn pootjes terecht en kwam om 07:32 uur Ruben gezond en wel ter wereld! We zijn supergelukkig en trots op onze mooie zoon en broertje!

naar boven

 
© Copyright 2007 Roelinda.NL. All Rights Reserved.